Украинские власти пока не видят оснований вводить режим чрезвычайного положения в стране

24.03.2020 15:00   -
Автор:
Українська влада поки не бачить підстав вводити режим надзвичайного стану в Україні. Про це повідомила заступник керівника Офісу президента Юлія Ковалів. Вона стверджує, що уряд не хоче зупинити більшу половину економіки країни. Також не можна зупиняти те, що працює на забезпечення держави. 
 
Але якщо ситуація з кількістю захворілих зміниться, то влада може поміняти своє рішення. Сьогодні ж підстав для введення режиму надзвичайного стану немає.
 
Юлія Ковалів заступник керівника Офісу президента України
 
Цього разу і, напевно, за останні 100 років криза спричинена з однієї сторони робочою силою – людьми і їхнім здоров'ям. З іншої сторони – ми всі люди і ми можемо допомогти будучі свідомими сидячі вдома і дотримуючись карантину швидко і максимально безболісно вийти з цієї кризи. Що таке карантин і що таке заборонювальні заходи – це власне те, що допоможе нам пройти пік захворювання. Зменшити навантаження на медичну систему, а головне – залишитися живими та здоровими! І в першу чергу літнім людям. Тому перший для нас і найпростіший рецепт виходу з кризи – максимальне дотримання карантину! 
 
Звичайно, ситуація може змінитися, додає Юлія Ковалів. Динаміка буде помітна протягом наступних декількох днів або, можливо, тижнів. В свою чергу, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль ефірі одного з телеканалів заявив, що держава виплатить українцям, які залишилися без роботи, або не зможуть працювати через карантин, фінансову допомогу в установленому законодавством розмірі.
 
Денис Шмигаль Прем'єр-міністр України 
 
Всім, хто буде знаходитись вдома, хто працював, назвемо так – "в білу", але знаходиться сьогодні вдома на карантині в вимушеному простої або звільнений з роботи, держава буде через фонд платити кошти, для того щоб дати можливість людям перебути вдома і не заразитися цією хворобою. Буде платити допомогу у встановленому законодавством розмірі. Для цього ми сьогодні переглядаємо бюджет і формуємо стабілізаційний фонд держави. Який буде використаний і в тому числі на такі швидкі рішення, швидкі дії, як швидка допомога. 
 
У той же час з джерел стало відомо, що Верховна рада України може провести позачергове засідання парламенту вже в цей четвер 26 березня, в зв'язку з пандемією коронавируса. Що саме будуть розглядати нардепи поки невідомо.