У Пилипівці відбувся “Реквієм пам’яті”

14.02.2013 17:07   -
Автор:

Цей залізничний переїзд, у селищі Пилипівка – став братською могилою для сотень військовополонених. Саме через цю місцину у далекому сорок третьому під час відступу німці везли воїнів червоної армії. Фашисти змушували полонених відновляти зруйновані шляхи. Але радянські солдати відмовилися підкорятися німцям.

В'ячеслав Масловський голова Харківської обласної організації партизанів та підпільників Великої Вітчизняної війни

-Заживо фашисты сожгли, это более 250 человек, которые отказались выполнять приказ фашистов. Они загнали в барак и живьём сожгли людей.

Серед загиблих – були і партизани, каже ветеран Василь Черниш. Він також під час війни був у лавах таких загонів. І хоч партизани діяли підпільно, але зробили великий внесок у розгром німецької армії.

Василь Черниш ветеран Великої Вітчизняної війни

-Партизаны в основном воевали ночью. Днём в лесу учились действиям боевым. Подрывали железную дорогу, на путях движения немецких обозов засады делали, уничтожали немцев.

Аби вшанувати пам'ять загиблих полонених -  до меморіального комплексу у селищі Пилипівка прийшло чимало людей. Серед них – керівники міста та області, ветерани, діти війни та молодь. Священослужителі провели панахиду.

До пам'ятника загиблим червоноармійцям – поклали квіти. І кожен у душі ще раз подякував сміливцям, які не побоялися стати наперекір німецьким загарбникам.

Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення

-Нас сегодня собрала великая память о подвиги тех ребят, которые жизнью своей закрыли наш любимый город. Помним их, вечная им память, вечный покой.

Олена Завгородня