У Харкові обговорили екологічну ситуацію на Сіверському Донці

12.12.2012 21:54   -
Автор:

Анастасія Полякова кореспондент

-Сіверський Донець протікає через три області України. Для збереження його екосистеми Харківський, Донецький та Луганський регіони об"єдналися та створили Басейнову раду. Її мета – розробити комплекс заходів по зниженню забруднення річної системи та забезпечити нормальне водонаповнення басейнів.

Басейнова рада працює вже п"ять років. Цьогоріч на засіданні у Харкові переобрали голову. Ним став Віталій Панов директор Департаменту агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації. Після офіційної частини перейшли до обговорення проблем. А їх чимало. Адже з кожним роком людська діяльність – заводи, фабрики, шкідливі викиди впливають на рівень води у річці. Стан річкової системи у свою чергу впливає  на інші галузі – рибне господарство, рекреацію. Півроку тому на Харківщині прийняли програму зі збереження малих річок.

Роман Квартенко  начальник держуправління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області

-На сегодняшний день в Харьковской области насчитывается 876 рек, протяженностью более трёх тысяч километров. У нас полтора миллиона в этом году выделено с областного фонда на очитску малых рек – это несколько рек, которые сегодня уже подвергаются очистке, и город Харьков здесь наверно впереди, потому что у них есть специальная техника.

Розчищення русел річок, реконструкція водоочисних споруд та модернізація підприємств-забрудювачів води, ці задачі будуть продовжувати реалізовуватись. Бо вони першочергові для відновлення екологічного балансу і перешкоджання техногенним катастрофам. До таких заходів відносять і зариблення.

Віталій Панов директор Департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної адміністрації

-Мы провели зарыбление Печенежского водохранилища, порядка 450 тыс мы в этом году уже благодаря принятой программе областным советом и выделенным средствам мы сделали зарыбление и сейчас работает КП по экологическим проблемам, которое полностью наводит порядок на Печенежском водохранилище, имеется в виду в плане и  браконьеров, и сетей, и всего остального.

Об"єднавши зусилля можна привести Сіверський Донець до ладу, кажуть чиновники. Тому три області обговорюють спільну програму вже на наступний рік.

Анастасія Полякова, Сергій Перець, Харьковские Известия.