У Верховній Раді України відбулося перше засідання депутатів VII скликання

12.12.2012 22:40   -
Автор:

У новій Раді зареєструвалися чотириста сорок чотири депутата. У ролі спікера ранкового засідання виступив Володимир Литвин. На засіданні, крім народних обранців: перший президент України, члени уряду, генеральний прокурор, голова Нацбанку, іноземні гості та дипломати.
Спочатку новообрані депутати прийняли присягу на вірність українському народові. Традиційно текст присяги зачитав найстарший депутат скликання —  сімдесятидев’ятирічний Юхим Звягільський. Народні обранці приймали присягу стоячи. По завершенні у парламенті прозвучав гімн.

На цьому робота українського парламенту, як законодавчого органу, паралізувалась. Всі заклики Партії регіонів до опозиції почати працювати, почуті не були. Під час перерви представники Свободи спиляли біля Ради паркан та виламали вхідні двері. Потім, після початку реєстрації фракцій – у наступ пішли депутати від Батьківщини. Вони блокували трибуну, вимагаючи не визнавати за комуністами права на власне парламентське об’єднання. За перший день роботи Верховної Ради відбулося дві бійки між депутатами. Для того, щоб Верховна Рада нового скликання, стала до роботи депутати повинні обрати нового спікера парламенту та затвердити голову уряду.

Андрій Соловйов, Харьковские Известия