Тепличний комплекс цього року очікує капітальний ремонт

23.01.2013 17:58   -
Автор:

На вулиці негода, а в тепличному комплексі – оазис. Температура плюс п'ятнадцять і все у зелені. Фахівці готуються до приходу весни – вирощують квіти. Сьогодні фронт робіт чималий – треба перебрати тИсячі горщиків для розсади і доглянути за паростками.  

Надія Сіріденко квіткар СКП "Харківзеленбуд"

-Вот это уже черенок, он уже проросшийся, но мы его черенковали, а сейчас вот видите сухие листья, мы их удаляем. Если есть такая зелень из-за нехватки солнца, мы удаляем и зелень.

Для вирощування рослин поки тільки у трьох теплицях створені необхідні умови – встановлено системи поливу, освітлення, підігріву та вентиляції. Всі ж інші приміщення комплексу і котельна, за 50-т років експлуатації, прийшли в занедбаність. Тож цьогоріч тут планують провести капремонт обладнання і звести три нових парники. На це з міського бюджету виділено 4 мільйони гривень.

Віктор Кітанін директор Департаменту комунального господарства

-Здесь теплицы будут во-первых с системами полива, с другим покрытием, что позволит экономить теплоносители и электроэнергию. Будут установлены два новых твёрдо-топливных котла и два газовых с большим экономическим эфектом. За 4 года стоимость капитального ремонта котельной будет окуплено.

Така модернізація, за словами Віктора Кітаніна, дасть можливість не купувати квіти в інших містах, а самим вирощувати мільйон рослин на рік. Дизайнери вже готують нові ескізи клумб. Визначаються з кольоровою гамою та сортами квітів. Окрім звичних петуній, чорнобривців, бегоній та ценерарій вирощуватимуть і нові види.

Микола Блуд директор СКП "Харківзеленбуд"

-Альтернатера будет такого цвета красноватого. Колеусы разного вида. В прошлом году он был в основном жёлтый, теперь будем внедрять разноцветный колеус. Они тоже хорошо как бордюрные идут. Сам цветок невзрачный, но окрас листьев очень красивый.

Плани, кажуть зеленбудівці, грандіозні. В цьому році задумали висадити рекордну для Харкова кількість квітів – два мільйони двісті тисяч.

Анжела Сушко, Ярослав Кононенко, Харьковские Известия.