Тарифи, мінімалка, пенсії: чи варто очікувати їхнього зростання (відео)

31.01.2023 14:26   -

Останній зимовий місяць не несе суттєвих змін, ситуація залишиться приблизно такою ж як і у січні. Це стосується зарплат та тарифів. Однак деякі пенсіонери зможуть отримати доплати за віком. В якому розмірі – дивіться в матеріалі Харьковских известий.

З 1 лютого пенсії не зростатимуть. В Україні зафіксували на весь рік рівень прожиткового мінімуму та пов’язані з ним соцвиплати. Так, у 2023-му прожитковий мінімум становить 2093 гривні, ця сума дорівнює і розміру мінімальної пенсії. І в лютому вона залишатиметься на такому ж рівні. Утім, деякі пенсіонери зможуть отримувати доплати за віком.

Пенсійний фонд України

Фінансування та виплату пенсій, житлових субсидій та пільг завершено.

У січні профінансовано:

на пенсійні виплати – 50,4 млрд грн,
на виплату житлових субсидій та пільг – 3,9 млрд грн.

Станом на 27 січня на страхові виплати профінансовано 1882,5 млн грн, в тому числі 982,1 млн грн – на оплату лікарняних. У січні надано 764 тис. послуг особам, які звернулися до органів Пенсійного фонду України.

  • пенсіонери від 70 років отримають 300 гривень до пенсії
  • пенсіонери віком від 75 років — 456 гривень
  • пенсіонери від 80 років — 579 гривень

Індексація пенсій та деяких доплат відбудеться вже у березні. До того ж пенсійний фонд продовжить фінансування субсидій, однак тепер зміниться їхнє нарахування.

Пенсійний фонд України

Пенсіонерам, які до грудня 2022 року отримували пільги у грошовій безготівковій формі, виплата здійснюватиметься шляхом перерахування коштів на їх пенсійні рахунки в уповноважених банках або через відділення АТ “Укрпошта“, де людина одержує пенсію. Громадянам, які до грудня 2022 року отримували пільги у грошовій безготівковій формі і не є пенсіонерами, кошти на виплату пільг перераховуються на їх поточні рахунки, відкриті Пенсійним фондом України в АТ “Ощадбанк”.

Щодо комунальних послуг. Тарифи на газ, тепло та гарячу воду у лютому теж не зміняться, оскільки вони заморожені до кінця війни. Разом із тим не підвищуватимуть тарифи на електроенергію, так само не подорожчає і водопостачання. Разом із тарифами не зміняться і зарплати українців. Мінімалка з початку року зросла на 200 гривень, тепер вона становить 6700 гривень. Цей розмір мінімальної зарплати зафіксований на весь 2023 рік.

ОСТАННІ НОВИНИ