Що потрібно знати про виїзд за кордон з дитиною

24.07.2020 12:34   -
Автор:
Не сплачуєш аліменти – не маєш права приймати важливих рішень щодо своєї дитини. І твого дозволу на виїзд малюка за межі України не спитають! Такі нові правила, говорять у Мінюсті. І ще дещо треба знати розлученим батькам при плануванні закордонної подорожі з дитиною.
 
Виїзд з дитиною за кордон на строк до одного місяця можливий з тим із батьків, з яким постійно проживає дитина. При перетині кордону необхідно буде надати відповідне рішення суду чи органів опіки. Згідно з правилами, повідомляють у Мінюсті, один з батьків, який вивозить неповнолітнього за кордон, обов’язково повинен повідомити про виїзд іншого рекомендованим листом, якщо той сплачує аліменти. У листі необхідно вказати мету подорожі, маршрут, час відсутності в Україні. Важливо знати, що дозвіл від іншого з батьків не потрібен, якщо той не сплачує аліменти вже більше чотирьох місяців, а якщо дитина тяжко хвора, то більше трьох. 
 
Міністерство юстиції
 
Залишити Україну без згоди батька чи матері на виїзд дитини за кордон можно у таких випадках:
батько є іноземцем або особою без громадянства і відсутній у пункті – прописка.
є запис про вибуття на ПМП за межі України в іншу країну або відмітка про взяття на постійний  консульський облік
– є офіційне підтвердження про заборгованість по сплаті аліментів терміном більше чотирьох місяців.
 
Нотаріальна згода батьків на вивезення дітей за кордон є юридичним документом, що запобігає викраденню дітей з України, зазаначають у Мінюсті. Дозвіл батька (матері) на перетин дитиною кордону потрібен тільки громадянам України. Діти, які мають громадянство інших держав, виїжджають з України без цього паперу.