Санкции и люстрация на повестке дня Верховной Рады

14.08.2014 17:12   -
Автор:

З самого початку засідання Верховної Ради представники БЮТу та Свободи блокували трибуну, вимагали відкритих списків на виборах та ратифікації угоди про Асоціацію а також негайного розгляду закону про люстрацію.

Сергій Соболєв народний депутат України (фракція "Батьківщина")

Знову ми не бачимо в проекту закону, який стосується люстрації або очищення влади. Цей проект 22-ий ми до нього не дійдемо. Тому прохання поставити першочерговим одразу після закону про вибори, закон про очищення влади.

Спікер Олександр Турчинов завірив, що депутати сьогодні не розійдуться поки не розглянуть закон про очищення влади. Втім обговорення питань почали по порядку. Всі закони, що стосувалися виборів Верховна Рада провалила один за одним. Жоден із запропонованих законопроектів так і не було внесено в порядок денний. Нардепи не знайшли прийнятного для всіх формату проведення парламентських виборів. Тож проходитимуть вони, скоріш за все, згідно діючого законодавства.

Розглянули сьогодні депутати і закон про реформування системи управління єдиною газотранспортною системою України, що передбачає залучення інвесторів.

Арсеній Яценюк прем'єр міністр України

Мета закону мати ЄС і США як операторів україхнської газотранспортної системи, де Україна контролює компанію і де власників на українській ГТС і на українські сховища залишаються виключно на 100% за українською державою. Непросто буде залучити інвестора але принаймі це нам дає можливість розпочати політичні та економічні переговори з нашими західними партнерами.

Закон ухвалили. "За" проголосувало лише 228 депутатів.

Микола Рудьковський народний депутат України (позафракційний)

Сьогоднішнє рішення однозначно гарантує для всіх, що ми зимою не отримаємо жодного кубометру газу з РФ ні за яких умов, бо прийняття цього закону не збільшує прийняття газу і транзиту, це означає, що ми на шару віддали США в управління ГТС. – Будь ласка виключіть мікрофон.

Наступним за поданням прем'єр-міністру був закон про санкції, що розглядали у другому читанні. Його також ухвалили більшістю голосів, щоправда після того, як з нього були вилучені скандальні положення щодо обмеження діяльності або закриття ЗМІ.

Арсеній Яценюк прем'єр міністр України

Від імені Уряду подяка. Ми зробили два істричні кроки. Перший реально зробили енергетично незалежною державу і друге показали, що країна вміє себе захищати, принявши закон про санкції.

Дійшла черга і до люстраційного закону "Про очищення влади". Без обговорень, 252 народних депутатів були "За". У першому читанні.

Юрій Дерев'янко народний депутат України (позафракційний)

Дуже прошу долучитися до робочої групи, щоб ми підготували цей законопроект до 2-го читання і вцілому і щоб ми мали 300 голосів на табло, тому що саме цей закон є потужним стартом для оновлення держави.

Ухвалили сьогодні також і Закон про добровільні об'єднання територіальних громад і в першому чИтанні і вцілому закон щодо відновлення військових прокуратур.