Реформирование ВУЗов: Президент подписал соответствующий закон

14.01.2020 14:04   -
Автор:
Перезавантаження вищої освіти. Президент Володимир Зеленський підписав закон, що дає зелене світло відповідному реформуванню в вишах. І ці зміни мають торкнутися як студентів і абітурієнтів, так і вишів. 
 
Офіційне інтернет-представництво Президента України 
 
Закон має на меті врегулювання процедури ліцензування освітньої діяльності, вступу на навчання для здобуття вищої освіти, реалізації міждисциплінарних освітніх програм. Крім того, документ урегульовує питання, що стосуються забезпечення якості вищої освіти, форм здобуття освіти, вимог до керівників закладів вищої освіти, Національної рамки кваліфікацій тощо. 
 
Якщо в деталях: закон передбачає низку змін. Серед основних – окрім ЗНО, абітурієнти надаватимуть вишу ще й мотиваційний лист, за який також нараховуватимуться додаткові бали. Бонус при вступі отримають й учасники міжнародних учнівських олімпіад, Олімпійських, Паралімпійських і Дефлімпійських ігор. А от військові, які проходять службу за контрактом, взагалі ЗНО можуть не складати, бо за цим законом їх зараховуватимуть до вищого закладу без проходження тестування, але тільки на військові спеціальності. Ще одна зміна, що стосується абітурієнтів – підписання із вишами договорів. Укладатимуть їх як студенти-контрактники, так і ті, хто вчиться на бюджеті. 
 
Міністерство освіти та науки України 
 
Для того, щоб розмежувати права та обов'язки абітурієнтів, під час зарахування з ними укладатимуть договір, де чітко виписуватимуть строк навчання, відповідальність кожної зі сторін. 
 
Також зміни торкнуться й студентів. Зокрема, в вишах впровадять дуальну форму здобуття освіти, міждисциплінарні програми та подвійний диплом. Хоча від нього відмовилися, точніше від єдиного державного зразка. Передбачається, що керівництво вишів має само вирішувати, які дипломи видавати студентам. Але майбутні фахівці можуть його не отримати, адже в законі прописані пункти покарання за плагіат. Тобто якщо у дипломній бакалаврській роботі буде багато запозичення – це стане причиною для скасування рішення про отримання ступеня вищої освіти.