Питання наступу на Харків та евакуації цікавили закордонних журналістів в розмові з Ігорем Тереховим (відео)

16.04.2024 16:12   -

Будівництво першої в Україні харківської підземної школи завершено, зазначив Ігор Терехов під час інтерв’ю одному з закордонних видань.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Зараз отримуємо дозвільні документи і будемо розпочинати заняття. Ця школа побудована в одному з районів Харкова і там вже вільних місць немає. Бо була запис цього району міста і всі бажаючі отримали можливість навчання.

Підземна школа в Індустріальному районі побудована виключно коштами міського бюджету, зауважив мер. Завдання наразі, говорить він, побудувати ще три-чотири таких шкіл в місті в різних районах до початку нового навчального року.  Але щоб охопити навчанням у сховищах усіх дітей у Харкові, потрібні величезні кошти, зауважив Ігор Терехов. 

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Одна школа коштує приблизно біля двох мільйонів євро. Ми дуже хочемо, щоб державний бюджет теж приймав в цьому участь. Вони сьогодні планують одну школу побудувати працюють над розробкою технічних умов, документації. Але тут дуже важливо сроки виконання всіх робіт для того, щоб діти мали можливість вчитись.

В розмові з закордонними журналістами, Ігор Терехов підкреслив, що не від гарного життя місто вимушено навчати дітей під землею. Малеча потребує живого спілкування, а так, як Харків вже два роки знаходиться під постійними ракетними обстрілами, учні не можуть відвідувати звичайні школи. Звісно ж, є онлайн навчання, але воно триває ще з часів пандемії, та діти за такий довгий період сам на сам з гаджетами втрачають вкрай важливі навички соціалізації, пояснив мер закордонним гостям, які просто не здатні зрозуміти, що таке війна. 

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Тільки онлайн, як я вже сказав, це ми маємо певні труднощі з соціалізацією дітей, тому тільки онлайн це не дуже добре.

Журналістів здивувала і присутність в кожному класі метрошколи психолога. Спитали мера: навіщо? 

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Йде війна. Діти дуже схвильовані. І ми мали приклади, коли були зранку в школі, А вночі були вибухи, руйнація житлових будівель в одному з районів і дуже мало було дітей, які приїхали до занять. Потрібно дітей, знаєте, психологічно з ними працювати, щоб вони були певно розвантажені, щоб вони не зациклювались на війні, щоб почували себе зовсім по іншому, добре. Тому і працюють психологи.

А от щодо поширеного в соцмережах питання про від’їзд харків’ян з міста, мер зазначив: так, дехто виїхав, але евакуації немає. Навпаки, до Харкова приїздять мешканці прифронтових населених пунктів, і всім їм надається прихисток. Цікавились журналісти і думкою мера щодо ймовірного наступу на Харків.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Я, звісно, не розумію плани нашого противника, але ми повинні бути готовими до різних планів, які є в нашого противника. І головне, щоб ми були готові руйнувати ці плани. Тому все, що необхідно, ми робимо. Насправді, ми сьогодні дуже потребуємо міжнародної допомоги. Перш за все, це військова допомога, сучасні системи протиповітряної оборони, зброя. І це дуже важливо, особливо сьогодні. І ми не можемо собі дозволити втрачати час. Це дуже важливо, щоб ця допомога була своєчасна. Тому потрібно, щоб всі країни, які підтримують Україну, згорталися навколо України, і надавали цю допомогу. Це питання номер один сьогодні. Якщо не буде підтримки зі США, наших стратегічних партнерів, інших країн, то, знаєте, в нас є приклад Алеппо. І сьогодні вся світова спільнота, всі демократичні країни, повинні зробити все, для того щоб Харків не був зруйнований так як зруйнована Алепа. Ми всі разом не дамо росіянам зробити з Харкова Алеппо.

Ігор Терехов також вкотре наголосив, що Харкову вкрай необхідні сучасні комплекси протиповітряної оборони, в тому числі і  Patriot. І він сподівається, що нарешті світ почує харків’ян.

ОСТАННІ НОВИНИ