Президент Украины Виктор Янукович подписал закон об усовершенствовании работы прокуратуры

29.09.2012 18:18   -
Автор:

Леонід Лахтюк заступник прокурора Харківської області

-Органи прокуратури Харківської області на такій позиції вже певний час проводять свою діяльність. І є певні позитивні зміни такої роботи. Ми реагуємо в першу чергу тоді коли не реагують на ті чи інші органи державного контролю або зволікають. Тобто відбувається бездіяльність того чи іншого органу державної влади.

Спіавтором документу про обмеження повноважень прокуратури є народний депутат України Валерій Писаренко. Парламентар пояснює, зміни також стосуватимуться і судових засідань. Відтепер право на перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами у цивільних, господарських та адміністративних справах  залишається тільки за Генеральним прокурором України і його заступниками. Прокурори нижчого рівня такого права позбавляються.

Валерій Писаренко народний депутат України

-Существенно ограничены возможности по подаче протестов. На сегоднешний день это первый шаг в реформе прокуратуры, которая была оглашена перед Советом Европы, перед еропейским сообществом в свете работы нового уголовно-процессуального кодекса. Это большой шаг вперед для того, чтобы мы сегодня получили орган, который действительно будет стоять на страже закона и правопорядка в Украине.

Зміни в роботі прокуратури- одне з головних завдань, яке стояло при запровадженні нового Кримінально-процесуального кодексу, говорить Валерій Писаренко. Після того, як КПК набуде чинності, а відбудеться це дев"ятнадцятого листопада, прокурори до всього ж нестимуть більшу відповідальність за ведення справ. Ще один крок на шляху реформування- запровадження відеоконференцій у судах. Співавтором цього нововведення  також став нардеп Валерій Писаренко. У команді вони працювали з парламентарем Володимиром Олійником.

Володимир Олійник перший заступник Голови Комітету Верховної ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності

-От сьогодні, якщо людина в Харківській області, або в районі якомусь, Харківському судиться. І цивільний процес іде. І вона програє, вона пише скаргу куди, в апеляцію, куди, в Харків і бідна їде сюди. Ті переносять, там ще щось сталось, потім не задовольнив Харківський Апеляційний, куди пише, в касацію, у Київ. Сьогодні Президент дав команду, ми зробили нормативну базу, поступово суди уже обладнуються он лайн відеокамерами.

Тож це нововведення істотно зекономить і кошти, і час людей. Ще кілька законів, а саме про адвокатуру, нотаріусів також стануть частинами реформування кримінального процесу. Стосовно органів прокуратури, їх реформування ще не завершено. Під керівництвом Президента України і надалі працюватиме робоча група, яка поступово буде вносити пропозиції щодо удосконалення роботи прокуратури на розгляд Верховної Ради.