Працівники ДСНС провели спецлекцію для харківських вчителів (відео)

04.04.2023 19:04   -

У 2005 році Організація Об’єднаних Націй започаткувала Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки. Відтоді, щороку 4 квітня, у світі проводять тематичні тренінги й лекції, аби інформувати людей щодо наслідків використання вибухонебезпечних предметів, правил поведінки у випадку їхнього виявлення.

Це – теж мої напрацювання, але для більш маленьких школярів. На що схожі міни? Наприклад, міна МОН-50 – на музичну колонку. А міна ОЗМ-72 – на банку з варенням.

Людмила Абасина – учитель предмету «Основи здоров’я» однієї з харківських шкіл. Жінка переконана: навіть дистанційно можна навчати так, аби кожен чітко запам’ятав основні правила щодо мінної безпеки. Головне – знайти до учнів підхід і підібрати правильний формат уроків.

Навіть для дітей 5-го класу – їм дуже цікаво. Це в мене такі картки. Тут загадка, а з іншого боку – малюнок, який ілюструє відгадку. Тут я хочу показати вам плакат. Я його виготовила сама. Він називається: «Обережно, міни». І тут ми бачимо з вами протипіхотні міни, гранати, протитанкові міни. До речі, ось вони в оригіналі.

І хоча жінка вже багато років навчає дітей, як поводитися в надзвичайних ситуаціях, – вирішила долучитися до спеціального тренінгу від ДСНС.

ЛЮДМИЛА АБАЗИНА УЧИТЕЛЬ ПРЕДМЕТУ «ОСНОВИ ЗДОРОВ’Я» ХАРКІВСЬКОЇ ШКОЛИ
Учителі повинні мати більше інформації саме від фахівців. Бо ми ж розповідаємо дітям, як уберегтися від мін і, як поводитися в разі мінної небезпеки.

До лекції від фахівців ДСНС долучилося 45 учителів зі спеціальності «Захист України» і стільки ж – із предмету «Основи здоров’я».

ЄВГЕН ВАСИЛЕНКО РЕЧНИК ГУ ДСНС У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
На сьогоднішній день 140 випадків сталося підриву цивільного населення на вибухонебезпечних предметах. 115 чоловік – травмовано. І 25 осіб – загинуло. Крім того, 12 випадків сталося з травмувань із дітьми.

За рік у Харківській області фахівці знешкодили вже 75 тисяч вибухонебезпечних предметів, додає Євген Василенко. Водночас, Україна досі забруднена снарядами, які залишилися ще з часів Другої світової. Тож, скільки тепер часу знадобиться для того, аби повністю розмінувати всю територію, – важко навіть уявити. А найбільше наражаються на небезпеку саме цивільні.

ЮЛІЯ ГОРЛЕНКО ВИКЛАДАЧ МІЖРЕГІОНАЛЬНОГО ЦЕНТРУ ГУМАНІТАРНОГО РОЗМІНУВАННЯ ТА ШВИДКОГО РЕАГУВАННЯ ДСНС
Беремо 100% і, скажімо так, 80% із цих 100% боєприпасів вражають саме цивільне населення.

Юлія Горленко акцентує: росіяни використовують переважно заборонені міни, найпопулярніші серед окупантів – протитранспортні. Наразі ж Україна – найбільш замінована держава світу. А от серед регіонів лідером досі залишається Харківщина.

ОСТАННІ НОВИНИ