Початок війни у Харкові, як відбувався захист міста та плани щодо відбудови – Ігор Терехов відповів на питання

19.06.2023 17:47   -

За час повномасштабного вторгнення окупантів Харків дуже сильно постраждав. За півтора року по мегаполісу стріляли зі всіх видів озброєння, завдавали авіаударів, обстрілювали ракетами та дронами. Сотні тисяч скалічених війною життів, місто деякий час було не впізнати: пусте, побите та нажахане. Тоді, у лютому 2022 року, згадує мер Харкова Ігор Терехов, не міг повірити, що росіяни нападуть на Україну і Харків одним із перших опиниться під ударом.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Я спілкувався з нашими міськими службами безпеки, і вони теж запевняли, 23 лютого 2022 року, на нараді в Службі безпеки України мене, а також керівників обласної, тоді, державної адміністрації, інших керівників, запевняв тодішній голова СБУ по Харківській області, що ніякої війни не буде. Так, ми повинні готуватися, але немає ніяких загроз. Тому я відверто так і казав. Так, були дуже напружені стосунки. Ми бачили це з боку російської федерації, але я вважав, що дипломатія може перемогти війну.

У лютому минулого року, каже Ігор Терехов, Харків жив своїм звичним життям.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Не було того, що із Харкова виїжджала міжнародна організація, не було такого. – З Києва посольство виїхало, ви знаєте. – Ну з Києва коли виїхало посольство? – До 16 лютого їх вже точно не було. – Ну не знав, можу сказати. що стосується по Харкову то не було передумов, я не бачив цього. Крім цього скажу відверто, що не було не від військових ніякої інформації щодо можливого вторгнення, не від кого з тих людей, які відповідають за це. бо я можу спиратись тільки на ті факти, які достовірно мені відомі і я можу орієнтуватись тільки по тому, що на той момент докладала СБУ по Харківській області.

Харків здригнувся від ударів окупантів. І тоді, ділиться очільник міста, поки військові робили свою справу, вся команда міського голови, комунальники та будівельники консолідували свої зусилля для побудови захисних споруд навколо мегаполіса. Найбільше допомагала, каже Ігор Терехов, компанія «Житлобуд-1»

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
З початку війни Житлобуд-1 робив нам фортифікаційні споруди, я брав у них техніку. Я зібрав усіх будівельників, зібрав їх 25-го, бо 24-го був такий сумбурний день, ми всі працювали, сутками не спали і всю ніч. І я з самого ранку зібрав усіх і сказав: «Хлопці, дивіться, ви хочете працювати в місті? Хочемо. Ви розумієте, що нам потрібно відстояти місто. Так. Грошей нема, бо все зачинено. За власні кошти ви будуєте фортифікації». Вони сказали: «Так». Я кажу: «Вся комунальна техніка в вашому розпорядженні». Військові нам определили той периметр першого кола навколо Харкова і круглосуточно ми будували, усі разом.

І саме ці фортифікації допомогли нашим захисникам зупинити ворога. Для військових обладнали окопи, бліндажі та інші споруди. І тоді з самого початку повномасштабного вторгнення більшу частину витрат, розповідає Ігор Терехов, взяла на себе компанія «Житлобуд-1»

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Ніхто не клянчив гроші, не клянчив дизель, бензин чи інше і всі будували це. Погибло декілька людей, загибли, бо були снаряди, були прильоти але ми побудували першу лінію фортифікацій. А потім була друга, потім третя і так далі. А потім вже виділялись кошти певні на це. Це вже йшло під егідою обласної військової адміністрації. Але перші кроки – вони були фундаментальні, основні кроки. Тому я поважаю усіх будівельників, які не побігли, які залишились в місті Харкові.

Трохи пізніше, розповідає Ігор Терехов, найбільшу харківську будівельну компанію призначили генеральним підрядником

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Вони розробляли проектну-кошторисну документацію разом з інщими будівельниками. І коли ще обстрілювали вони, і ми так домовились зі всіма будівельниками, зі всіма будівельними компаніями, які працювали і працюють в місті, що генеральний підрядник буде один. І я тоді сказав на нашому круглому столі: “Хто буде? Кажіть.”. Всі показали пальцем на Жилстрой-1, як на самого опітного забудовника. І я сказав: «Добре. Тоді Жилстрой-1 не получає ніяких грошей, генподрядних, не получає ні з кого. Так?» Так. Домовились. Тільки банківський процент.

Але при цьому, наголошує Ігор Терехов, Харків відкритий для співпраці з іншими будівельними компаніями, аби якомога оперативніше відновити мегаполіс

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Я буду робити все, що від мене залежить, моя команда буде робити все, що від мене залежатиме, щоб заходили іноземні інвестори, заходили нові будівельні компанії. Роботи і що тут реконструювати, будувати хватить всім. – Це звучало як заклик для іноземців: «Приходьте в Харків!» – Будь ласка.

ОСТАННІ НОВИНИ