Пляжный сезон открыт: где в Харькове можно купаться без риска для здоровья?

07.06.2017 15:29   -
Автор:
На вулиці спека, тож пляжний сезон для багатьох харків'ян вже відкритий. Рятувальники вкотре нагадують: перш ніж занурюватись у водоймище треба згадати про власну безпеку – надзвичайники не радять плавати у необлаштованих місцях. Кожного літа у водоймищах області гинуть деятки людей, нерідко саме через небезпечні умови.  
 
Сергій Колосовський начальник управління попередження надзвичайних ситуацій ГУ ДСНС України в Харківській області
 
Порядка двух тысяч ставков, около 17 рек, и около 46 водохранилищ в Харьковской области. Люди купаются везде. Проводятся разъяснительные беседы, ставятся таблички, что купание запрещено. Людей невозможно всех удержать.  
 
Купатись спеціалісти радять в добре облаштованих місцях, там, де є спостережні пункти рятувальників. Нагадують також, що пам'ятати треба не тільки про безпечний спуск до води, а й про чистоту самого водоймища. Поки що жоден громадський пляж Харкова не отримав спеціального дозвільного документа, що підтверджував би його біологічну безпечність. 
 
Любов Махота директор ДУ "Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України"
 
Чим же можна захворіти? Це і лямбліоз, і вірусний гепатит А, так звана хвороба Боткіна, бактеріальна дизентерія, грибок, ентеровірусна інфекція. І, нарешті, небезпечне захворювання, лептеспіроз, в народі називають його водяна жовтяниця. Ось чому медики під час спеки не рекомендують занурюватись з головою у прісні водойми. Оскільки це – середовище, ідеальне для розмноження патогенних мікроорганізмів.
 
Так наприклад, на популярній серед містян Безлюдівці експерти під час лабораторних досліджень знайшли антиген гепатиту А. В інших популярніх водоймищах – Журавлівському, Основ'янському, Петринківському вода відповідає нормативам. З обережністю в лабораторному центрі радять підходити до водоймищ, що розташовані близ пасовищ, тваринницьких ферм та промислових підприємств.