Парламент принял “банковский закон” в первом чтении

31.03.2020 14:26   -
Автор:
Парламент у першому читанні прийняв закон "Про вдосконалення механізмів регулювання банківської діяльності". "За" проголосували 267 народних депутатів. Ухвалення цього документу вимагав Міжнародний валютний фонд для надання Україні грошової допомоги.
 
Володимир Зеленський президент України
 
Дійсно, зараз всім складно. Складно всьому світові, складно дуже Україні. Для нас дуже важлива сьогодні підтримка саме економіки України, людей, які працюють на підприємствах. Для нас дуже важливо, щоб дійсно відбулося підписання меморандуму з Міжнародним валютним фондом.
 
Документ забороняє повертати націоналізовані банки колишнів власникам, незважаючи на рішення суду.  У випадку, якщо суд визнає незаконним рішення НБУ про виведення банку з ринку, процедура неплатоспроможності або ліквідації установи не припиняється. У Нацбанку зазначають, що закон дозволяє прибрати «білі плями» у законодавстві, які раніше допомогали судам реанімувати банки, виведені з ринку через неплатоспроможність. Процедура повертати банки «до життя» обмежена в багатьох країнах, у тому числі Євросоюзі. Закон змінює схему оскарження рішень НБУ та інших державних органів в процесі виведення фінустанов з ринку.
 
Арсен Макарчук керівник Офісу Правління НБУ
 
Суди не повинні підміняти собою компетенцію регуляторів. Суди можуть перевіряти рішення регуляторів на законність, але при цьому мають покаладатися на розрахунки, висновки та факти отримані ними в межах своїх дискреційних повноважень щодо нагляду та регулювання.
 
Документ також передбачає, що колишні власники банків можуть отримувати компенсацію, якщо націоналізацію визнають незаконною. Але ця компенсація повинна бути лише у грошовій формі. 
 
Арсен Макарчук керівник Офісу Правління НБУ
 
Для того, щоб процедура розрахунку та отримання компенсації була прозорою та підзвітною суспільству, в таких процедурах передбачена участь незалежного аудитора. 
 
Також держава матиме більше інструментів для здійснення націоналізації фінансових установ. Зокрема, можуть створюватися перехідні банки, а активи та зобов'язання передаватимуть приймаючому банку. 
 
Арсен Макарчук керівник Офісу Правління НБУ
 
Завдяки цьому процес націоналізації стане значно простішим та швидшим, що дозволить забезпечити роботу банківської установи буквально з першого дня після прийняття такого рішення. Підсумовуючи: норми закону – це уроки, які виніс національний банк зі свого досвіду очищення банківської системи. Його прийнняття дозволить гарантувати стійкість банківської системи до можливих криз та легкість виходу з таких криз у разі їх настання. 
 
Закон набуде чинності після офіційного оприлюдення. Парламент вдвічі скоротив строк підготовки документу до другого читання.