Доработка государственного бюджета. Премьер-министр Украины о карантине: Украина не может не работать полгода

31.03.2020 14:32   -
Автор:
Зміни до державного бюджету у період надзвичайної ситуації – під час кризи на фоні пандемії коронавірусу. Урядовцями країни було озвучено про запровадження низки заходів направлених на стабілізацію економічної ситуації, як під час карантину, так і у післякризовий період.  
 
Денис Шмигаль прем’єр міністр України
 
Сьогодні ми виносили бюджет опрацьований спільно з Верховною радою, спільно з комітетами, спільно з фракціями і цей бюджет – є бюджетом надзвичайної ситуації в Україні, ми створили там фонд на боротьбу з коронавірусом. Ми зберегли практично всі основні видатки при цьому наповнивши цей фонд в сумі 97,1 мільярда гривень.
 
У новоствореному фонді, зазначив очільник уряду, визначені пріоритетні напрямки, куди саме будуть витрачатися кошти. Це підтримка медиків, закупівля ліків та заходів, які безпосередньо пов’язані з протидією коронавірусу та її наслідками. Вже після закінчення кризи, повідомив Денис Шмигаль, всі видатки будуть повернені. Оновлений Державний бюджет України повинен враховувати і співпрацю з іноземними партнерами, зазначив прем'єр і пообіцяв протягом тижня допрацювати кошторис. 
 
Денис Шмигаль прем’єр міністр України
 
Сьогодні надзвичайно важливо працювати зі всіма донорами, не лише з МВФ. Ми працюємо зі світовим банком, з європейським союзом. Ми сьогодні працюємо з європейським банком реконструкції розвитку та іншими фінансовими установами, які можуть підтримати Україну фінансово. Сьогодні, наприклад, ЄС виділив 80 мільйонів євро на підтримку в боротьбі з коронавірусом.
 
Особлива увага приділяється відродженню економіки у післякризовий період. Прем’єр міністр стверджує, Уряд бере у розрахунок і варіанти послаблення карантину для запуску економіки. Однак це на пряму залежить від динаміки поширення коронавірусу в Україні. 
 
Денис Шмигаль прем’єр міністр України
 
Ми дуже добре розуміємо, що в багатьох людей, в більшості населення України немає фінансової подушки і немає можливості два-три місяці сидіти вдома. Люди мають заробляти гроші, економіку треба запускати. Ми з фонду боротьби з коронавірусом будемо фінансувати підтримку людей, які втратили роботу, або вимушені бути вдома і не можуть заробляти гроші.