Общественность сможет проверить прокуроров “на вшивость”

30.09.2016 14:36   -
Автор:
Анкета на доброчинність задля перевірки чесності. Такий бланк на вимогу Генпрокуратури повинен заповнити кожен представник держобвинувачення, який працює в Україні. 
 
Юлія Світлична т.в.о голови Харківської облдержадміністрації
 
У рамках національних антикорупційних реформ та запровадження нових підходів до якості підбору кадрів на державну службу Генеральною прокуратурою України було видано наказ про затвердження порядку проведення таємної перевірки доброчесності прокурорів в органах Генпрокуратури України. Є робоча група, яка складається з неупереджених представників громади, які будуть здійснювати перевірку.
 
На Харківщині за контроль відповідає кваліфікований юрист та учасник АТО Микола Сопєлкін. Саме він за поданням обладміністрації інформуватиме загал про хід службового розслідування та його результати. 
 
Микола Сопєлкін юрист, представник громадськості
 
На сайті Генпрокуратури є контактні дані кожного представника з регіону, в тому числі і мої – електронна пошта, телефон, можете звертатись. Повинен зазначити: ця перевірка буде, дійсно, неупередженою, оскільки від кожної області був залучений учасник АТО.
 
Пильнуватимуть, чи вірні дані вказав той чи інший прокурор, і пересічні українці. Докази невідповідності – фото чи відео – слід передавати до Генпрокуратури, або представникам громадськості, яких владники призначили відповідальними за контроль.
 
Юлія Світлична т.в.о голови Харківської облдержадміністрації
 
Именно общественность будет контролировать, совпадают ли эти данные с той анкетой, которую подает прокурор. Если есть несовпадения, реакция общества, тогда уже будет реакция соответствующая Генпрокуратуры и будет задействован ряд других механизмов, которые поймут, есть ли этот факт, и какие дисциплинарные или другие методы наказания будут следовать за этим.
 
В анкеті прокурори мають оприлюднити всі свої статки та відомості про участь в корупційних схемах. 
 
Микола Сопєлкін юрист, представник громадськості
 
Якщо у нього в анкеті вказано, що заробив тільки 300 тисяч, а їздить він на Мерседесі та кожен рік відпочиває на Мальдивах, це, звісно, не відповідність. І за такими фактами проводиться перевірка.
 
Наразі на Харківщині службове розслідування проводиться стосовно 6 прокурорів, яких підозрюють у нечесності. Загалом же за допомогою громадськості в Україні протягом півроку на вшивість перевірять всіх представників держобвинувачення.