Нові правила розрахунку за паї

31.01.2013 17:52   -
Автор:

Сто дев'яносто сім тисяч мешканців Харківщини здають свої паї в оренду. За це у середньому отримують майже шістсот шістдесят гривен за кожний гектар. Та ще півроку тому платили людям удвічі менше. Але не в усіх районах вийшли на нову цифру, кажуть керівники облдержадміністрації. Та й досить багато оренадарів розраховуються за паї товаром.

Віталій Панов директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації

-По желанию пайщика, потому что это в основном жители сельской местности, которые имеют свои хозяйства, и им необходима та же пшеница, ячмень, кукуруза. То на эту сумму выдаётся продукцией.

Але часто, каже Віталій Панов, орендарі мають бажання нажитися за рахунок власників паїв. І саме при оплаті товарами- це зробити найпростіше.

Віталій Панов директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації

К сожалению не всегда добросовестно все к этому относятся. И кто-то берёт и зажимает стоиомсть пшеницы и ячменя. Тем самым арендодатель получает сумму меньше. Соответственно налог, который платится предприятием, становится меньшим.

Аби ліквідувати таку несправедливість, керівники держави прийняли рішення: розрахунки за паї мають бути лише у грошовому еквіваленті. Відповідний законопроект вже ухвалений. Далі візьмуться і за чергове підвищення вартості оренди землі. Ще вдвічі.

Михайло Добкін голова Харківської обласної державної адміністрації

-Это существенное изменение. Это то, что люди ощутят в своих бюджетах и надеюсь, что на достигнутом мы не остановимся. Мы и дальше будем работать над тем, чтобы стоимость 1 арендованного гектара у людей была ещё выше.

Також розрахунки за паї планують проводити щомісяця. А не раз на рік, як це робиться зараз.

Олена Завгородня