Ночью Верховная рада приняла закон о рынке земли

31.03.2020 15:18   -
Автор:
У ніч з 30 на 31 березня  після восьмигодинного обговорювання народні депутати України ухвалили закон про ринок землі. "За" проголосували 259 парламентаріїв, проти – 24, утрималися – 3, не голосували – 29.
 
Так, фракція "Слуга народу" віддала 206 голосів, "Європейська солідарність" – 23 голоси, "Голос" – 13, депутатська група "Довіра" – 12 і 5 голосів від позафракційних. Напередодні президент України Володимир Зеленький закликав народних обранців проголосувати за земельну реформу, адже є домовленість про виділення Україні 10 мільярдів доларів від МВФ.  
 
Володимир Зеленський президент України 
 
Сьогодні важливо підтримати нашу економіку, життєво важливо. Це кров для нашої економіки. І ми розуміємо, що є багато питань, впевнений у кожного з вас є питання до того чи іншого закону, до наших відносин з міжнародними партнерами. Я все розумію, але дійсно, зараз не повинні ділитися на партія провладна, а це опозиція. У нас не може бути буд-якої опозиції під час кризової ситуації через коронавірусну хворобу. Тому я вас дуже прошу підтримати ці законопроекти. І я вам хочу сказати, я зніму на секунду маску, я просто хочу сказати,  щоб ви бачили моє обличчя. У мене теж багато запитань до цієї ситуації,у кожного з нас дуже багато запитань. Я вас дуже прошу підтримати ці законопроекти – вони важливі, просто важливі для українського народу.
 
Проте до прохання голови держави дослухались не всі. Були і доповнення, і спроба блокування трибуни. Втім, після чисельних суперечок та правок, відкритя ринку землі все ж таки вирішили ухвалити у другому читанні та в цілому. 
 
Микола Сольський голова комітету з питань аграрної та земельної політики
 
В цій редакції враховані також останні зміни на які акцентовано президентом в п'ятницю – це поетапність до 100 гектар для фізосіб  до 24 року, тільки після 24 року юридичні особи. Державна і комунальна земля не продається і також переноситься строк враховуючи ці обставини в яких ми як і весь світ зараз перебуваємо на перше липня наступного року.
 
Тобто запуск ринка землі відбудеться 1 липня 2021 року. Розраховуватись за неї можна тільки безготівковим способом. А концентрація ділянок в одні руки в перші два роки після запуску земельної реформи обмежена площею 100 гектар. А з початку 2024 року українським юридичним особам дозволено в одні руки не більше 10 тисяч гектар. Натомість ціна продажу землі не може бути нижче їх нормативної грошової оцінки. Дана норма буде діяти до 1 січня 2030 року. Допуск іноземців до купівлі землі на території України, переконують в керівництві держави, буде можливий тільки після проведення загальнонаціонального референдуму. Коли він відбудеться поки що не відомо.