Насильство у родині. Винні мають бути покарані

05.03.2013 17:09   -
Автор:

Понад сто тисяч кримінальних справ. Усі – пов'язані з випадками насильства у родинах. І це – лише офіційна статистика, кажуть фахівці.

Олександр Бандурка почесний ректор Харківського національного університету внутрішніх справ

-Кримінологи говорять, що це лише 10%, оскільки це носить глибоко латентний характер цей вид правопорушень, якщо це 10% від реальної кількості.

Причина приховування фактів насилля, проста, кажуть експерти. У більшості випадків грубість виявляють чоловіки до своїх дружин та дітей. Тому жертви чи-то з жалю, чи-то зі страху не пишуть заяви до міліції. Є і інший бік медалі, каже народний депутат Ірина Бережна. Це – недосконале законодавство.

Ірина Бережна народний депутат України

-Бо передбачає, в першу чергу, штрафні санкції. І як правило, на жаль, ці штрафи має виплачувати саме сім'я, яка потерпає від цього насильства.

Тож головною темою круглого столу – стало обговорення потрібних змін до діючого законодавства. Мета – посилити відповідальність за насильство в сім'ї. Автори законопроекту пропонують відмовитися від практики покарання гривнею. І замість цього до тих, хто знущається над членами своєї родини, застосовувати виправні роботи або адміністративний арешт. Така практика вже давно існує у США. І підкріплена вона добре організованою роботою поліцейських.  

Ірина Бережна народний депутат України

-Практичне завдання по попередження та ліквідації насильства у сім'ї у США також лежать на плечах районної поліції. Однак на відміну від України у кожному поліцейському відділку даним питанням завідує окрема людина, а іноді навіть цілий підрозділ, укомплектований спеціально підготовленими в області права, психології та соцроботи фахівцями.

Попередження насилля у родині. На цей напрямок також має приділятися достатньо уваги в Україні, каже нардеп. І тут вже до загальної справи повинні приєднатися освітяни. Бо працівники шкіл, дитсадків щодня контактує не лише із вихованцями, а й із їхніми батьками.

Ольга Деменко директор Департаменту освіти Харківської міської ради

-Саме система освіти повинна першою бити тревогу, повинна першою виявляти ті факти, які дійсно являються для нормальної людини ганебними і дуже мають тяжкі наслідки для дитини.

Усі ці напрацювання та зміни – парламентарі мають взяти за основу, кажуть фахівці. Перші зрущення у цьому питання – є. Нещодавно у Верховній раді зареєстрували законопроект щодо посилення відповідальності за насильство у родині. Після завершення круглого столу було прийнято рішеня про створення робочої групи. Фахівці якої, каже почесний ректор університету внутрішніх справ Олександр Бандурка, працюватимуть над новою редакцією закону про протидію насильства у родині – це дасть можливість адаптувати законопроект, до життєвих реалій.

Олена Завгородня, Олександра Суфіянова