«Ми переживемо і цей виклик». Ситуація в Харкові після жорстокою ракетного обстрілу

22.03.2024 19:27   -

Харків у п’ятницю вдосвіта пережив наймасовіший обстріл з початку повномасштабного вторгнення. Ворог вдарив по енергетичній системі області та міста більш ніж 20-ма ракетами. З самого ранку у Харкові зникли: електроенергія, теплопостачання, з’явились проблеми з подачею води та стільниковим зв’язком. Міський наземний і підземний електротранспорт паралізований.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Ситуація важка, бо розтрощені трансформаторні підстанції. Дуже серйозні руйнації, ТЕЦ практично зруйновано, тому ситуація дуже важка. Знеструмлення відбувається по всьому Харкову. Хочу сказати, що не працює громадський транспорт. Я маю на увазі це метрополітен, це тролейбуси, це трамваї. Але ми зробили сьогодні заміну цих маршрутів. На лінію вийшли 109 автобусів. Це комунальні автобуси наші міські. І будемо нарощувати темпи для того, щоб замінити практично всі маршрути, які сьогодні не працюють.

Щодо комунальних послуг, то станом на другу половину дня, з теплом суто 40 тисяч абонентів, будинки яких заживили за допомогою модульних котелень. Про те, коли з’явиться тепло в інших домівках, мер не коментує, бо ситуація вкрай складна. Водопостачання поки подається з дуже низьким тиском. Оскільки робота підприємства, зокрема і з водовідведення у Харкові, функціонує на генераторах.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

За словами мера, всі міські пункти незламності відчинені цілодобово. Соціальні кухні, де люди можуть отримати гарячі обіди теж будуть працювати згідно традиційних графіків. Цього тижня вони готуватимуть їжу для населення ще й в неділю. Щодо соціальної сфери, то всі медзаклади Харкова заживлені від генераторів.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА 
Всі послуги лікарень надаються в повному обсязі, включаючи і реанімації, і хірургії, і швидка допомога.

Мер Харкова поки прогнозів щодо того, коли все знову у місті функціонуватиме у звичному режимі, не надає. Але акцентує увагу, місто потребує належної протиповітряної оборони.  

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Нам дуже потрібно посилювати ППО. Нам потрібне найсучасніше ППО, яке може унеможливлювати приліт С-300, шахедів, балістики. І сьогодні і Уряд, і Президент, і наші військові працюють над цим питанням з нашими міжнародними партнерами для того, щоб Харків мав такі системи ППБ, ППО. Крім цього хочу сказати, що ми ведем теж перемовини і прохаємо наших міжнародних партнерів і сьогодні були розмови по цьому питанню, щоб Харків мав сучасну систему ППО. Харків’яни незламні. Ми переживали і пережили дуже багато викликів. І переживемо і цей.  Всі разом, як я казав, ми – разом. Ми-харків’яни. Ми вистоїмо. І Харків був, є і буде українським містом. Це незламне місто. І ми пишаємось нашим Харковом і пишаємось Україною.

ОСТАННІ НОВИНИ