Муниципальные больничные кассы- в помощь пациентам

15.05.2012 18:25   -
Автор:

Понад три тисячі харків*ян. Саме стільки людей за чотири місяці стали членами новоствореної муніципальної лікарняної каси. Схема вступу до неї – проста. Пишеш заяву і робиш перший внесок – сімдесят гривень. Далі – потрібно не забувати вносити на власний рахунок щомісяця сорок гривень.

Світлана Горбунова-Рубан , заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення:

-При написании заявления даётся перечень тех заболеваний, которыми будут опекаться больничные кассы, он получит от больничной кассы соответствующую медпомощь и медикаменты. Здесь существуют определённые гарантии для тех людей, которыми будут члены больничной кассы.

Так, головна перевага членства у лікарняній касі – це можливість для пацієнта бути більш впевненим, що за потреби він матиме необхідні гроші на лікування. Звичайно, муніципальна каса не є аналогом страхової медицини, пояснює заступник міського голови. Але її можно вважати одним з кроків запровадження у місті, і в країні в цілому такої схеми взаєморозрахунку між пацієнтом та лікарем. Та поки максимальна сума, на яку можно отримати допомогу завдяки таким касам, сягає чотирьох тисяч гривень.

В'ячеслав Федорков,  голова правління Харківської муніципальної лікарняної каси:

-Впоследующем будет, когда мы достигнем нашей численности 25 тысяч членов – эта планка снимается полностью. 4 тыс – ограничение остаётся толко за пределами Харьковской области

Та і зараз вже є виключення у наданні такої фінансової підтримки на лікування певних хвороб. Онкологічних, інфекційних та туберкульозу. Тут допомога здійснюється в рамках державних програм, зазначили під час круглого столу очильники міста. Та щоб врахувати потреби усіх пацієнтів, у Харкові вже працюють над розробкою масштабної програми. До неї ввійдуть різні проекти та ініціативи, в тому числі від громадських об"єднань.

Олена Завгородня, Євгеній Дроботов, Харьковские Известия