Медики области отчитались о помощи, оказанной демобилизованным из АТО

26.03.2016 12:32   -
Автор:
Дві тисячі сімсот демобілізованих вже незабаром мають повернутись до мирного життя в Харківській області. Вже зараз у Першій Столиці більше тисячі шестисот колишніх військових. І більшість з них, розповідають лікарі, після повернення з зони АТО потребують як мінімум ретельного медичного обстеження, а іноді і повноцінного, серйозного лікування. Робота в цьому напрямку, доповідють медики, активно ведеться. 
 
Юрій Федченко головний лікар Обласного госпіталю для ветеранів війни
 
Видано наказ про організацію і проведення профілактичних оглядів демобілізованих осіб та членів їх родин за участю дванадцяти спеціалістів. оглянуто дві тисячі п'ятсот сімнадцять осіб, або шісдесят дев'ять відсотків від усіх демобілізованих. Підлягало стаціонарному лікуванню двісті вісімдесят вісім осіб. 
 
Чи не найважливішим аспектом медичної реабілітації колишніх військових, розповідають лікарі, є саме психологічна реабілітація. Адже значна частина тих, хто повернувся до мирного життя, просто не взмозі адаптуватись до нього без сторонньої допомоги. 
 
Євгеній Кришталь психотерапевт
 
Їх навчають володіти зброєю, засобами захисту, маскування та способам швидко реагувати на екстремальні події, щоб зберегти своє життя в аварійних умовах. Та в умовах мирного життя застосування набутих навичок може може бути некорисним, небезпечним. Демобілізованим учасникам АТО рекомендується протягом трьох перших днів звернутись в заклади охорони здоров'я за місцем фактичного проживання. 
 
Психологічної реабілітації, наголошують медики, нерідко потребють і члени сімей військових, особливо члени сімей загиблих. Для них в Харківській області, запевняють медики, і санаторно-курортне лікування і всі можливі пільги.