Курбан-байрам. Мусульмане Первой столицы празднуют свой священный праздник

16.10.2013 18:14   -
Автор:

Мусульмани Першої столиці святкують курбан-байрам. Тож ранок в мечеті починається молитвою до Аллаха. Серед людей цієї віри це свято вважається одним з головних. Моляться лише чоловіки.

Гаджи Каміль Алескеров  уповноважений представник управління кавказьких мусульман, імам харківської мечеті

-Мы всегда молимся и просим у Бога, чтобы люди жили мирно, люди жили и всегда было благо. Чтобы люди не страдали, не от пищи и не от ничего не страдали.

Щоб задобрити Аллаха мусульмани здійснюють обряд жертвопринесення. Він має багато вікову традицію.

Ігор Бескровний кореспондент

-Згідно Корану, Архангел Джабраїл з'явився до пророка Ібрахіма уві сні і передав йому веління від Аллаха принести в жертву свого сина Ісмаїла. Той вирушив в долину Міна і почав приготування. Його син, який знав про це, не опирався, бо був слухняний батькові і Аллаху. Однак це виявилося випробуванням від Аллаха, і, коли жертва була майже принесена, Аллах зробив так, щоб ніж не зміг різати, і тоді ангел дав пророку Ібрагіму в якості заміни барана.

За традицією господар тварини залишає собі лише третину м'яса. Частину віддає сусідам, частину тим, хто цього потребує.

Мурад Омаров голова Харківського обласного товариства азербайджансько-української дружби

-Наше общество на протяжении многих лет после обряда обязательно передаст мясо баранину в областной приют "Гармония". Чтобы, дети, которые живут там по той или иной причине, чтобы они могли пообедать этим священным мясом.

Катерина Бублей представник громадської організації

-Городские власти с пониманием относятся ко всем религиозным, но и светским праздникам национально-культурных объединений. То, что сегодня происходит здесь, на территории мечети, это говорит о толерантном отношении властей и полной поддержке деятельности национально-культурных и релегиозных объединений в рамках законодательства Украины.