Користувачі електронних гаманців повинні проходити верифікацію

16.09.2020 11:26   -
Автор:
Користувачі електронних гаманців перед відкриттям рахунків проходитимуть індентифікацію. Про це йдеться в оновленому Положенні про електронні гроші в Україні. А щоб переказати електронні кошти необхідно вказувати інформацію і про платника, і про отримувача. 
 
Верифікацію необхідно проходити тим клієнтам, які відкривають електронні гаманці, щоб здійснювати різні операції: купувати товари, платити за послуги тощо. Ідентифікацію та верифікацію нових  користувачів електронних грошей фінансові установи повинні здійснювати ще з 28 квітня 2020 року, тобто з дати набрання чинності Законом про фінмоніторинг. Клієнти, які вже мають відкриті електронні гаманці, проходитимуть верифікацію під час планового оновлення або уточнення інформації банками.
 
Тепер НБУ визначив умови, за яких належна перевірка користувачів непотрібна, зокрема, якщо:
 
– ініціюється операція з електронними грошима, що здійснюється з використанням наперед оплаченої картки, та виконуються усі належні заходи щодо зменшення ризиків;
 
– здійснюється оплата товарів готівкою або за допомогою платіжної картки з використанням електронного гаманця (технічного/транзитного), що відкривається одноразово виключно для технологічного проведення цієї операції, за умови виконання емітентом відповідних вимог щодо супроводження переказу коштів інформацією відповідно до вимог законодавства. 
 
Нацбанк також скасовує обмеження, щодо сум електронних грошей, для клієнтів, які повністю пройшли верифікацію. Крім цього регулятор встановив низку вимог для банків-емітентів електронних грошей. 
 
Банк-емітент:
 
– зобов'язаний перед укладенням договору з користувачем інформувати його про створення електронного гаманця та отримати його згоду;
 
– не може надавати кредит із коштів, отриманих як передоплата за випущені електронні гроші;
 
– не може залучати комерційних агентів для випуску електронних грошей. 
 
Також фінустанови повинні надавати користувачу інформацію про своє місцезнаходження емітента, умови та порядок користування електронними гаманцями,  способи здійснення переказів та розмір комісій.