Экономисты убеждают, что существенных причин для роста курса валют пока нет

22.04.2019 13:11   -
Автор:
Двадцять шість гривень вісімдесят п'ять копійок за один долар та тридцять гривень двадцять копійок за євро. Саме такий курс валют встановили сьогодні у Нацбанку. У порівнянні із дев'ятнадцятим квітня відбулось зростання на дві копійки. Проте міжбанківський валютний ринок на вибори реагує спокійно, стверджують експерти. 
 
Роман Коваленко економіст
 
Сьогоднішнє коливання курсу гривні має більше психологічний характер у контексті майбутніх кадрових змін у фінансовому секторі, особливо загальної кадрової невизначеності. Економічних передумов для різких коливань курсу немає і курс залишатиметься у діапазоні до 27гривень 50 копійок. Загальні зобов'язання, взяті Україною перед МВФ, виконуються, будь-якого дефіциту валюти на внутрішньому ринку не спостерігається. Відповідно економічних причин девальвації не спостерігається.
 
У НБУ не беруться прогнозувати, якою буде ситуація на валютному ринку після результатів другого туру президентських виборів. Проте кажуть, що погіршення девальваційних та інфляційних очікувань на тлі невизначеності в рік президентських та парламентських виборів є одним з актуальних ризиків.
 
Однак наразі ми не бачимо відчутного психологічного тиску. Навпаки, під впливом ринкових факторів офіційний курс гривні з початку року зміцнився на 3,2% до 26,81 гривні за долар станом на 16 квітня. Національний банк не оприлюднює власні очікування і прогнози щодо курсу гривні, щоб не вплинути на ситуацію на валютному ринку, яка має визначатися ринковими факторами.