Як обрати електрообігрівач і не спалити хату. І чому небезпечні електроковдри. Відповіді експертів (відео)

22.11.2022 21:58   -

З початком холодів та погроз зі сторони ворога, що вони можуть влаштувати повний блекаут, харків’яни ринули до магазинів за обігрівачами. Подались за обігрівачами і ми до одиного з харківських масмаркетів. На полицях електрообігрівачі на будь-який смак та гаманець. Від економних так званих «вітродуйок» до сучасних обігрівачів з підтримкою WiFi, керувати якими можна дистанційно за допомогою додатку на телефоні. Щоправда кожен має свої як плюси, так і мінуси. Наприклад економ-варіанти без нагляду залишати вкрай небезпечно. А тому щоб і дешево, і ефективно, спеціалісти радять звернути увагу на конвектори.

СЕРГІЙ КУРЯЧИЙ ЕКСПЕРТ З ПРОДАЖУ
Якщо це відкритий тен то більш швидше тепле повітря нагнітає у кварту. Якщо це закритий тен, то це більш безпечно і все, що потрапляє до тену, наприклад, сміття, волосся , якщо таке є, – не горить. Якщо розглянути в плані економії, то це зовсім не економічна така річ, але якщо її увімкнути на 50 % потужності, то це достатньо економить електроенергію.

Це мова про електрообігрівачі такого собі середнього класу. Але з найбільш безпечних все ж таки в ТОПі – масляні обігрівачі. Вони повільніше нагрівають приміщення, без відкритого тену і більше схожі на класичну батарею.

СЕРГІЙ КУРЯЧИЙ ЕКСПЕРТ З ПРОДАЖУ
Тобто вони не мають нагрівального елементу, який не здатен підпалити якусь річ. Також на них не можна класти ніякі речі, але якщо це випадково трапилось, то відразу нічого страшного не станеться. Це є більш безпечні, але вони по коефіцієнту корисної дії десь у два рази слабше дають тепле повітря в квартирі. На прикладах, то півтори-годину треба, щоб підняти 5 градусів у кімнаті 15 квадратних метрів, якщо порівнювати з конвектором. Конвектор більш економний і більш пожежонебезпечний. А ця річ не економна та більш пожежобезпечна.

Щодо інфрачервоних обігрівачів, то їх використовувати у квартирах спеціалісти не радять. Ними зазвичай зручно обігрівати гаражі, склади та великі приміщення з високими стелями. Взагалі електрообігрівачі будь-якого роду все рівно небезпечні, особливо, коли має місце перепад напруги в електромережі. У випадку його загорання чи виникнення пожежі, рятувальники радять слідувати чітким рекомендаціям: терміново повідомити до ДСНС і лише потім можна стати до гасіння. У жодному випадку не можна відразу гасити полум’я водою, інакше людину може вбити електрострумом.

ЄВГЕН ВАСИЛЕНКО ПРЕС-СЕКРЕТАР ГУ ДСНС У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Якщо сталася пожежа треба викликати службу 101 та 112. Обов’язково вимкнути електроприлад з електромережі і лише після цього приступати до його гасіння. Використовувати можна порошкові та вуглекислотні вогнегасники для гасіння. Якщо у квартирі, ну не у всіх же є вдома вогнегасники, але ми радимо їх придбати, якщо вогнегасника немає, то використовувати можна цупку тканину, але синтетичну, не якусь там штору чи ковдру синтетичну. Плотно накрити електрообігрівач, щоб не дати доступу повітря. Коли полум’я вже буде відсутнім можна використовувати воду, пісок, або землю із горщиків кімнатних квітів.

Це одна небезпека – електроковдри. Саме вони входять до переліку найнебезпечніших, оскільки напряму контактують з людиною. Будь-який перепад може привести до трагічного випадку. Людина може просто згоріти заживо, або померти від струму.

ЄВГЕН ВАСИЛЕНКО ПРЕС-СЕКРЕТАР ГУ ДСНС У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Електроковдра дуже небезпечний електричний виріб. Слід розуміти, що людина безпосередньо контактує з цим електроприладом. Його не використовують на відстані. Людина або лежить на ньому, або накривається. Навіть, якщо він 100% безпечний, сертифікований, але в мережі може виникнути перепад напруги. І будь-яке закорочення в електромережі може привести до замикання, а згодом і до пожежі. Два три вдохи чадного газу від тління цього приладу, може привести до трагічних наслідків.
І такі випадки у нас уже були випадки з людьми похилого віку , але й були випадки травмування дітей.

Щодо буржуйок та генераторів, то рятувальники закликають ні в якому разі не встановлювати їх в квартирах. Такого роду обладнання повинно бути поза межами приміщення. Оскільки людина не підозрюючи, може вчадіти газами. Електрообігрівачі ж варто встановлювати подалі від штор і бажано на металеву чи керамічну поверхню.