Харьковской неотложке- 35 лет

09.06.2012 13:33   -
Автор:

Ігор Бескровний, кореспондент:

-До цього медзакладу 35 років поспіль, щодня привозять травмованих. Як за ці роки змінилося життя лікарні швидкої та невідкладної допомоги ми вирішили дізнатися особисто, завітавши до ювіляра в гості.

На сьогоднішній день у лікарні працюють понад дві з половиною тисячі працівників, з яких близько шестисот професійних лікарів. Багатопрофільний стаціонар розрахований на 1000 ліжок, також у розпорядженні лікарні десять підстанцій швидкої меддопомоги. Ця бригада працює на восьмій, що у Ленінському районі. Перед викликом фельдшером завжди оновлюється спецваліза з медикаментами.

Світлана Мороз, фельдшер бригади швидкої та невідкладної допомоги:

-У нас есть обезбаливающие – вот здесь ренальган и анальгин, кетанол. Если повысилось давление есть клофелин, дибазол, очень много препаратов, в зависимости от цифр давления, есть таблетированные разные.

Виклик медики з підстанції отримують за допомогою стільникового зв"язку. У кожній кареті є мобільний. Саме на нього диспетчери і надсилають смс.

Сергій Шепель, лікар-кардіолог бригади швидкої та невідкладної допомоги:

-Указывается адрес, время и предполагаемый повод к вызову, мы получеам этот вызов, подтверждаем, он идёт на центр в компьютере всё регистрируется и выезжаем сразу на вызов.

Вирушаемо на вулицю Островського. Пацієнт у важкому стані. В цій ситуації життя людини залежить від швидкість приїзду бригади медиків.

Та пропускати карету швидкої бажають не всі. Водій реанімобіля Артем розповідає, подекуди люди просто не розуміють, якщо медики затримуються хоч на хвилину, допомогу надавати буде нікому.

Артем, водій карети швидкої:

-Есть с пониманием, есть без понимания – наглецов хватает. Ну так в основном больше порядочных водителей.

За лічені хвилини бригада на місці. Тут на допомогу потребує 78-річний чоловік. Він вже переніс інфаркт та інсульт. За день це вже четверта карета швидкої. Пацієнт майже не реагує на голос. Медики відразу перевіряють його тиск та ставлять крапельницю.

-Днём был оттёк лёгкого, сейчас состояние частично восстановилось, оттёк лёгкого ушёл, но сохраняется низкая гемодинамика. Такие больные подлежат наблюдению в стационаре, для дальнейшего лечения и наблюдения за ними.

Рідні чоловіка з медиками солідарні. Тож вирішено – транспортувати пацієнта до лікарні швидкої та невідкладної допомоги. На все про все 15 хвилин. Більше пацієнт не витримає.

І ось пацієнт у лікарні. Його життя у небезпеці, констатують медики. Крім оперативного втручання в лікарні проводять і операції, які вимагають тривалої підготовки. Таку унікальну провели в понеділок у відділенні дитячої нейрохірургії. Не зважаючи на свй юній вік чотирнадцятирічний хлопець з Луганська вже став постійним пацієнтом лікарень. Медики в нього виявили пухлину головного мозку. В Донецьку йому провели курс опромінення та хіміотерапії. Батьки зітхнули з полегшенням, але хвороба знов повернулась.

Олександр Духовський ,керівник міського центру дитячої нейрохірургії:

-Появились жалобы на боли в поясничной области и ногах и нарушения движений в нижних конечностях и на томографическом исследовании обнаружена опухоль, которая занимает почти весь позвоночный канал на постнично-крестцовом уровне.

Необхідної апаратури для такого роду хірургічних втручань в України одиниці. І у Харкові вона є. Високоточна операція з видалення пухлини тривала вісім з половиною годин. Тепер у юного пацієнта попереду процес реабілітації. Та нехай менш унікальних, та не менш важливих операцій у лікарні щодня – сотні. Щорічно до медзакладу звертається понад 60 тисяч хворих та постраждалих, з яких понад 40 тисяч проходять стаціонарне лікування. Лише бригади швидкої та невідкладної допомоги виїзджають на виклики понад триста тисяч разів на рік. І все це все стало можливо, через поступове оновлення як самого автопарку карет швидкої так і медичного устаткування. Яке постійно з"являється у лікарні протягом п"яти останніх років. Раніше про таке лише мріяли, згадують лікарі.

Костянтин Губський ,завідувач хірургічного відділення № 3 лікарні швидкої та невідкладної допомоги:

-Очень тяжело было, нехватка всего была, ходили с нашим первым заведующим, ну раньше были такие времена "где что достанеш", ходили формировали отделения, брали мебель, всё формировали. Ну а сейчас, конечно большинство современной аппаратуры, колличество людей, но мы впринципе полностью укомплектованы.

Однак у такій роботі без досвіду не обійтись. Багаторічна практика харківської медшколи дозволяє щодня рятувати людські життя. Саме за це кращі лікарі у день тридцятип"ятиріччя і були нагороджені грамотами та подяками.

Геннадій Кернес , Харківський міський голова:

Оценить ваш труд, ваши заслуги, ваше желание и то, что вы делаете для людей я думаю невозможно, потому что вы даёте людям веру в то, что они будут жить дальше. Я вас поздравляю с вашим 35 летием и желаю вам процветания!