Харьков рассматривает новый проект по внедрению энергосервиса

27.07.2018 12:45   -
Автор:
Презентація проекту з енергозбереження, який представляє Держагентство з енергоефективності, зібрав широке коло зацікавлених – як представників комунальної та бюджетної сфери, так і житлових кооперативів і об"єднань співвласників багатоквартирних будинків. От і Ольга Бойко, голова кооперативу, працює не тільки за міськими програмами підтримки ЖК і ОСББ, а й слідкує за всіма нововведеннями щодо енергозаощадження.     
 
Наталія Бойко голова житлового кооперативу
 
У нас идёт очень тесный контакт с жилищным управлением. Мы с ними работаем и по программе поддержки ЖК каждый год выделяется определённая сумма. В прошлом году мы сделали реконструкцию в подвале всех коммуникаций холодной воды. В этом году у нас идёт по плану половина подвала горячей воды и возможно мы сделаем полную замену труб на канализацию. Но я очень активно взялась за энергосберегающие системы. Очень старые окна и мы хотим эти окна заменить. 
 
Новий проект і пропонує іноваційний механізм рішення цього питання, а саме можливість залучення інвестицій в енергоефективність без витрат бюджетних коштів або коштів ОСББ і ЖК. 
 
Олексій Корчмін радник голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України
 
Спрощено кажучи, ми утеплюємо стіни, замінюємо вікна, встановлюємо індивідуальні теплові пункти. Зекономили 65% теплової енергії. Школа починає сплачувати не 800 тисяч гривень на рік за опалення, а наприклад 350. Залишок між 800 і 350 – 90% з них віддаються інвестору протягом 5 років, а 10-20% залишається як економія в бюджет. Після закінчення всі матеріали та обладнання передаються безпосередньо у власність наприклад управління освіти, а вся екномія належить бюджету. 
 
І як зазначив Олексій Корчмін, Держагентство з енергоефективності України, має намір впровадити у Першій столиці пілотний проект в бюджетній сфері. І харківські фахівці на сьогодні з"ясовують всі можливості його реалізації. 
 
Євгеній Водовозов заступник Харківського міського голови з питань інфраструктури міста 
 
Мы понимаем о каких объектах пилотных может идти речь. Сейчас мы находимся в стадии просчётов насколько это действительно сэкономит бюджетные средства и энергоресурсы, которые используются сегодня в городе. Сегодняшний семинар даст больше информации, даст конкретные примеры, даст возможность нашим специалистам подойти окончательно к расчётам и пониманию того, насколько это выгодно городу, чтобы выиграл и бюджет, и граждане.