Финансировать территориальные батальоны или социально-экономическое развитие Харковщины? Это решали депутаты облсовета на сессии

25.09.2014 18:17   -
Автор:

Програма територіальної оборони Харківщини на 2014-2015 роки. З її обговорення почали свою роботу депутати облради. Документ передбачав створення територіальних батальйонів у різних населених пунктах та будівництво укріплень.

Анатолій Шевцов начальник управління з питань взаємодії з митними органами, прикордонною службою, оборонної та мобільної роботи Харківської облдержадміністрації

Основные задачи, которые мы должны с вами решать – это обеспечение объектов жизнеобеспечения области. Это и коммунальные объекты, и энергетические и так далее. Всего в области более 1 тысяч единиц. Формируют эти подразделения органы военного управления, т.е. военный комиссариат. А мы с вами вот этой программой поддерживаем вопросы материально-технического обеспечения.

Ціна питання – понад вісім з половиною мільйонів гривень. Саме стільки грошей необхідне для забезпечення бійців спецодягом, технічним оснащенням, їжею. Однак депутат облради Михайло Добкін зазначив, що подання про фінансування на цю програму навіть не розглядалося на засіданні бюджетної комісії.

Михайло Добкін депутат Харківської обласної ради

Мы говорим о принятия новой программы, которая должна финансироваться исключительно из областного бюджета. Цели – самые благородные. Наверное, помогать и защищать страну – это долг каждого мужчины. А если и совсем тяжело – долг граждан каждой страны. Но у меня вопрос – у нас что, в стране война? Если война – зачем мы тогда выборы в ВР проводим. а там миллиард гривен выделены. Может быть этих денег бы хватило на укрепление границ, на оснащение тех ребят, которые сегодня в кедах ходят по холодной земле. Не имеем право мы областным бюджетом финансировать министерства и ведомства, которые финансируются из бюджета государства.

Тож прийняття цієї програми – суперечить закону, зазначив депутат облради Михайло Добкін. Його думку підтримали і інші депутати. Тим більше, що гроші зараз більше потрібні на фінансування медзакладів, ніж на утримання територільних батальйонів.

Вікторія Казакова депутат Харківської обласної ради

На сегодняшний день по гемодиализу, который должен финансироваться из госпрограммы, нам не пришло ни копейки. До конца года – это смерть. Не хватает 7 млн грн, на инсулины – 375 тысяч, на онкологию – порядка 140 тысяч. Что вы можете сказать по этим цифрам? Кто это будет делать за нас? Не копать рвы, а лечить детей наших.

Тож зваживши усі "за" та "проти" депутати облради не проголосували за програму територіальної оборони Харківщини. Натомість питання про фінансову підтримку соціального розвитку Слобожанщини ухвалили майже одностайно. Згідно рішення, один мільярд спрямували на погашення різниці у тарифах. І не лише.

Сергій Овсянніков директор Департаменту фінансів Харківської облдержадміністрації

На здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій в сумі 31.8 млн грн. Кошти субвенції направляються на здійснення заходів з енергозбереження. На фінансування ремонту вуличної дорожньої мережі в частині облаштування техзасобами регулювання дорожнього руху в сумі 4,1 млн грн. Виділяються кошти департаменту охорони здоров'я на придбання лікарських засобів та закінчення ремонту приміщення головного корпусу обласної дитячої лікарні №1.

Однак питання фінансового забезпечення сфери охорони здоров'я і досі залишається гострим. Так само, як і перенаправлення соціальних виплат для переселенців з Луганської та Донецької областей, які зараз проживають на Харківщині. Усі проблемні питання депутати облради оформили у зверненнях. Їх відправили до Президента України та керівників Уряду.