Другого Чорнобиля не буде – аргументи від атомників і нові рекомендації МОЗ (відео)

07.07.2023 17:38   -

Ситуація на Запорізькій АЕС залишається дуже небезпечною. Про це заявив президент України Володимир Зеленський на прес-конференції у Празі. Українська влада та військове керівництво попереджають, що росіяни готові влаштувати теракт на ЗАЕС. Зокрема, в розвідці припускають, що окупанти можуть підірвати ставок-охолоджувач. Також Зеленський зауважив, що сподівається на ефективну роботу представників Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ), спрямованої на недопущення катастрофи на станції.

ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ
Ми знаємо, що МАГАТЕ має контакти з Російською Федерацією. Що ж, вони повинні працювати. Будемо вдячні, якщо в цій небезпечній, дуже небезпечній історії буде позитивний результат.

Завідувач відділення атомної енергетики Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України Володимир Борисенко говорить, що в сьогоднішньому стані Запорізька АЕС являє собою набагато менщу небезеку ніж півроку тому, а й то рік, коли вона була захоплена. А щоб масштаби катастрофи стали світовими, підірвати доведеться все, і зробити таке в одну мить неможливо.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ВОЛОДИМИР БОРИСЕНКО ЗАВІДУВАЧ ВІДДІЛЕННЯ АТОМНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ ІНСТИТУТУ ПРОБЛЕМ БЕЗПЕКИ АТОМНИХ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЙ НАН УКРАЇНИ
Необхідно дуже постаратися окупантам, щоби створити такі умови, щоб радіація з цього палива вийшла. Буде видно, що це не випадкове потрапляння снаряду. Це необхідно пошкоджувати і саме паливо, і корпус реактора, і трубопроводи, і захисну оболонку. Це багато-багато чого треба наробити, щоб ця радіація потрапила в оточуюче середовище. Тому за такого сценарію усім – міжнародній спільноті, різним організаціям – буде очевидно, що це навмисна дія з боку окупаційних військ для ядерного шантажу. І щоб ця аварія відбулася. Всі інші можливості – підрив сховища відпрацьованого палива, підрив сховища радіоактивних відходів – будуть мати локальний характер. Це декілька кілометрів, до десяти. Це буде достатньо локально, порівняння з Чорнобильською станцією ніякого бути не може. Це буде в тисячі разів менші наслідки.

А от щодо йоду, то Борисенко стверджує, що його на Запорізькій станції сьогодні немає взагалі.

ВОЛОДИМИР БОРИСЕНКО ЗАВІДУВАЧ ВІДДІЛЕННЯ АТОМНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ ІНСТИТУТУ ПРОБЛЕМ БЕЗПЕКИ АТОМНИХ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЙ НАН УКРАЇНИ
Він накопичується тільки при працюючій станції. Його період напіврозпаду вісім діб, тому за місяць його концентрація зменшується в чотири рази. За два місяці – відповідно, в 16 разів. За рік його зменшилось в декілька мільярдів разів. Тобто там радіоактивного йоду немає і тому пити йод немає жодної потреби.

Але загроза опромінення в разі вибуху ЗАЕС все ж зберігається. Тож, який би сценарій не розгорнуся б на ЗАЕС, українці мають знати,  як діяти в разі теракту, тому Міністерство охорони здоров’я України вкотре дало низку рекомендацій громадянам, і пояснило, яких правил потрібно дотримуватись при аварії на АЕС.

ОСТАННІ НОВИНИ