Держбюджет на 2024 рік: як діятиме принцип перерозподілу ПДФО

09.11.2023 17:23   -

Верховна рада ухвалила в цілому закон про податок на доходи фізичних осіб. Так, кошти від військового ПДФО заберуть з місцевих бюджетів до спецфонду держскарбниці. І не з наступного року, а заднім числом – з 1 жовтня 2023-го. Коштом військового ПДФО держава, обіцяють чиновники, придбає дрони, військову техніку, обладнання та спрямує на виробництво боєприпасів, а 10% з наступного року залишаться безпосередньо у військових частинах. В уряді зауважують, що розрахували все так аби витрачати більше грошей саме на війну.

ДЕНИС ШМИГАЛЬ ПРЕМ’ЄР МІНІСТР УКРАЇНИ
Це вперше ми масово починаємо стимулювати виробництво українського ОПК. Розширення, зростання — це важливі програми це все закладається у цей бюджет. Ми залишаємо бюджети громад не ображеними. Залишки у сумі станом сьогодні 216 млрд гривень на рахунках їх бюджетів залишаться у їх розпорядженні.

Прем’єр міністр зазначив, що також будуть певні обмеження в частині використання коштів з місцевих бюджетів. Тобто не дозволятиметься фінансування статей, які, так би мовити не «на часі» та не стосуються сьогоднішніх потреб держави.

ДЕНИС ШМИГАЛЬ ПРЕМ’ЄР МІНІСТР УКРАЇНИ
Ми залишаємо всі дотації: дотацію вирівнювання, реверсна дотація також залишається. Уряд гарантує, що бюджети громад не будуть меншими, чим у 2021 році, або не будуть дефіцитними в частині потреб, особливо в тих регіонах де йдуть бойові дії, або прифронтових регіонах. Загалом приріст міських бюджетів наступного року складе 75 млрд грн.

Державний бюджет ухвалено. “За” проголосували 276 депутатів. Далі за процедурою формують свої бюджети громади. У проєкті держбюджету передбачено близько 1,7 трлн грн доходів, 3,2 трлн видатків і 1,5 трлн дефіцит.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ГЛІБ ВИШЛІНСЬКИЙ ВИКОНАВЧИЙ ДИРЕКТОР ЦЕНТРУ ЕКОНОМІЧНОЇ СТРАТЕГІЇ
Дефіцит, як бачимо, зіставний із доходами, і все це пораховано на базі того, що приблизно 200 млрд грн – ціна питання ПДФО військових – йде до державного бюджету. Але на наступний рік все одно маємо дуже велику потребу фінансування.

За словами експерта кошти із місцевих бюджетів йдуть на потреби держави – і це створює одне із джерел додаткових витрат на оборону та новітнє озброєння у 2024 році. А з іншого боку, на відновлення України закладено менше коштів, ніж у держбюджеті цього року.

ГЛІБ ВИШЛІНСЬКИЙ ВИКОНАВЧИЙ ДИРЕКТОР ЦЕНТРУ ЕКОНОМІЧНОЇ СТРАТЕГІЇ
Є велике поле для абсолютно змістовних дискусій – це дуже суттєве зменшення витрат центрального бюджету на будь-які капітальні видатки для відбудови. Фактично цих грошей зараз не закладено, а передбачено лише, що з Резервного фонду – близько 45 млрд грн – фінансуватимуть критичні питання з відбудови, а також фінансуватимуть із коштів міжнародних донорів.

ОСТАННІ НОВИНИ