Аліменти у твердій грошовій сумі підлягатимуть індексації

27.05.2020 11:09   -
Автор:
З початку року державні виконавці застосували обмеження до 128 тисяч боржників з аліментів. Це обмеження у виїзді за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю, тощо. За цей період з боржників стягнули 462 мільйони гривень, повідомили у Міністерстві юстиції. Також відносно таких винесли майже 12 тисяч судових постанов про накладення стягнення у вигляді суспільно корисних робіт.
 
Андрій Гайченко заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби 
 
Тимчасові обмеження застосовуються у випадку, коли сукупний розмір заборгованості по виплаті аліментів перевищує суму передбачених платежів. Практика показує, що 25%  осіб не зважають на можливі санкції. З 1,9 млрд грн. ліквідованої заборгованості з виплат аліментів у період з 1 січня до 22 травня 2020 року – 462,1 млн грн стягнуто із застосуванням встановлених Законом обмежень. При цьому погашено заборгованість по аліментах в повному обсязі по 6 784 виконавчих документах. Ще 4 143 виконавчих документа відкликано стягувачами у зв’язку з відсутністю претензій до боржника.
 
Тим часом Комітет з питань правової політики підтримав законопроект щодо індексації аліментів. Згідно документу, на виконавця покладається обов'язок щороку індексувати розмір аліментів у твердій грошовій сумі.
 
Індексація грошових доходів, спрямована на підтримання купівельної спроможності населення України в умовах зростання цін з метою дотримання встановленого статтею 48 Конституцією України права щодо забезпечення достатнього життєвого рівня населення України. 
 
Парламентарі зазначають, що ухвалення закону  сприятиме покращенню матеріального стану осіб, які отримують аліменти в твердій грошовій сумі; зменшенню навантаження на Державний бюджет України у зв’язку із скороченням кількості отримувачів соціальних виплат та зменшенню навантаження на суди.