“АД-242”. В Харькове презентовали сборник воспоминаний “киборгов”

17.02.2016 17:11   -
Автор:

"Кіборги". Так сьогодні називають тих, хто тримав оборону Донецького аеропорту. Додому після тих страшних подій пощастилося повернутися не всім. Серед везунчикив і ці чоловіки, харків"яни. Вони вижили. Однак і досі не можуть забути про своє перебування, як кажуть самі, у справжньому пеклі.

Гліб "кіборг"

Спустя 15 минут после того, как вошли в аэропорт, под танковым огнем погибло 7 наших ребят. Было страшно очень. Первые 2-е суток обстрелы практически не прекращались, но работали, работали. Там такое понятие, как время, день недели, исчезает абсолютно. Светло, темно…. не важно.

Щоб правду про оборону аеропорту, не виправлену істориками та політиками, дізналися нащадки, спогади виживших "кіборгів" вирішили увічнити журналісти. Ірина Штогрін з колегами зібрала десятки історій і видала збірку. Назвали її "АД-242". Ад – не тільки абревіатура "Аеропорт Донецка". Саме це слово хлопці викарбовували на руїнах стін литовища. 242 – стільки днів тривав супротив. На контекст книги, каже авторка, ніхто не впливав.

Ірина Штогрін укладач книжки

Тут тільки те, що хлопці розповіли. Ми потім це переводили у текст і я тільки редагувала таким чином, що забирала тільки зайве слово. І намагалася таким чином зробити, щоб максимально залишити ту емоцію, коли людина щось повторювала, і абсолютно не втручалася в зміст сказаного.

Окрім спогадів, збірка містить і фотографії самих бійців, і зруйнованого литовища. Ознайомитися з опублікованими матеріалами може кожен бажаючий. Придбати видання вже можна у книгарнях Харкова.