Пролетіли, як фанера над Парижем. Збірну росії з баскетболу не допустили до відбору на Олімпіаду-2024

19.04.2023 10:10   -
Збірну росії з баскетболу не допустили до відбору на Олімпіаду-2024

Міжнародна федерація баскетболу (ФІБА) відсторонила чоловічу збірну росії з баскетболу від кваліфікаційних змагань на найближчі літні Олімпійські ігри, які пройдуть наступного року в столиці Франції. Про це повідомляє спортивна редакція «Харьковских известий».

Відповідне рішення було прийняте на вчорашньому засіданні Виконавчого комітету ФІБА. Як повідомляється на сайті організації, відсторонити російську баскетбольну збірну від кваліфікації на Олімпійські ігри вирішили слідуючи рекомендаціям Міжнародного олімпійського комітету.

Нагадаємо, що наприкінці березня МОК дозволив виступати спортсменам з рф та білорусі на міжнародних змаганнях, але за певних умов і лише в індивідуальних видах спорту. В командних видах спорту МОК не рекомендував допускати до змагань збірні з цих країн.

Таким чином російська баскетбольна збірна вже точно не виступить на Олімпіаді в Парижі. Її місце у відборі на ОІ-2024, згідно з рішенням Виконкому ФІБА, зайняла збірна Болгарії, як наступна за рейтингом європейська команда.

Відзначимо, що більшість «путівок» на Олімпіаду буде розіграна на цьогорічному чемпіонаті світі з баскетболу, який пройде у вересні на Філіппінах. Додаткові ж місця будуть розіграні саме у кваліфікації на ОІ-2024, у якій виступлять команди, які не подолали другий раунд відбору на ЧС-2023. Також частина збірних потрапила до олімпійської кваліфікації за рейтингом ФІБА.

Загалом у відборі на Олімпіаду виступлять 28 команд світу. Європу в кваліфікаційному олімпійському турнірі, який пройде у серпні, представлять 16 національних збірних. Серед учасників відбору на Олімпіаду в Парижі буде і чоловіча збірна України.

До речі, російські баскетбольні клубі та збірні знаходяться по за грою на міжнародній арені вже більше року, адже Міжнародна федерація баскетболу усунула їх від змагань під своєю егідою ще з березня 2022 року. Трохи пізніше, а саме у травні минулого року, спортивний бан від ФІБА отримали й білоруські баскетбольні клуби та збірні (юнацькі, жіноча, чоловіча). Причиною є кривава та жахлива війна, розв’язана росією за підтримки білорусі проти України.

Також нагадаємо, що в Україні вступив в силу Наказ Міністерства молоді та спорту про заборону українським спортсменам виступати на турнірах, де присутні атлети з рф та білорусі.

ОСТАННІ НОВИНИ

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.