З Харкова евакуювали унікальну національну колекцію насіння

03.05.2023 11:02   -
З Харкова евакуювали унікальну національну колекцію насіння

Унікальну національну колекцію насіння задля безпеки та збереження вивезли за тисячу кілометрів з Харкова на захід України. Про це повідомляють Харьковские известия.

Харківський національний генетичний банк рослин опинився під загрозою втрати, коли у травні 2022 року під час обстрілів було пошкоджено інфраструктуру, сільськогосподарську техніку та частину робочих колекцій насіння на польових дослідних станціях.

“Ворожий снаряд потрапив до будівлі Інституту рослинництва ім. Юр’єва, де зберігалися зразки понад 160 тисяч сортів рослин із усього світу. Будівля згоріла разом із насінням”, – повідомив тоді провідний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. Юр’єва Сергій Авраменко.

Колекція, що евакуювали, містить 39 000 унікальних генетичних зразків, які походять з України. Науковці вважають, що збереження українських колекцій пшениці, тритикале, ячменю, гороху, нуту, кормових культур помірного поясу та соняшнику є критично важливим для світового рослинництва.

“Обсяг і різноманітність генетичного матеріалу рослин, що міститься в колекції насіння, та відсутність дублікації матеріалу в жодному іншому насіннєвому банку, робить її унікальною і важливою для сільського господарства України та глобальної продовольчої безпеки”, — зазначили в пресслужбі Мінагрополітики України.

ОСТАННІ НОВИНИ