В Україні працюють 40 медзакладів, де пацієнти з інфарктом отримують безоплатні стенти

23.01.2019 09:45   -
Автор:
У кожному із цих медзакладів абсолютно всі пацієнти з гострим інфарктом міокарда із елевацією сегмента ST (коли від оперативного втручання і встановлення стента залежить життя людини) отримують стент безоплатно.
Минулого року за кошти держбюджету МОЗ України закупило близько 24 тисяч якісних стент-систем американського та європейського виробництва. Повністю потребу в стент-системах для пацієнтів, які потребують негайного стентування, держава покриває вперше за всю історію незалежної України.
Такий прорив став можливим завдяки ефективним державним закупівлям через міжнародних партнерів, які провели закупівлі напряму з виробниками. Таким чином, Міністерству вдалось закупити якісні стенти-системи за значно нижчою ціною, ніж раніше для реперфузійної терапії інфаркту міокарда. Ціна кожного стента – це 40% вартості системи. І якщо раніше на нього витрачали 280 доларів США, то зараз він коштує близько 130 доларів США. Також є стандартні стенти, які наразі коштують близько 70 доларів США, а раніше вони коштували втричі дорожче.
Реперфузійний центр – це відділення у закладі охорони здоров’я, де безоплатно проводять коронарне стентування (відновлення кровотоку по артерії серця) при гострому інфаркті міокарда. На розширення реперфузійної мережі в державному бюджеті на цей рік виділено 150 мільйонів гривень.