Удар росіян по нафтобазі у Харкові — у якому зараз стані об’єкти довкілля

18.03.2024 12:04   -
Удар росіян по нафтобазі у Харкові — стан об’єктів довкілля

ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ» продовжує проводити моніторингові дослідження об’єктів довкілля у зв’язку з аварійною ситуацією, що виникла внаслідок ворожого удару по нафтобазі в Немишлянському районі.

Як повідомляло Інфосіті, ввечері 9 лютого росіяни атакували Харків ударними безпілотниками. Шахеди влучили по нафтобазі ТОВ «ХНБ-Резерв» за адресою: вул. Єнакіївська, 3. Внаслідок удару розлилося пальне та спалахнула пожежа, вогонь поширився на приватну забудову на вул. Котельній. Згоріло 15 будинків, загинули семеро людей. Витекло близько 3 тис. тонн нафти, яка потрапила у річки Уди, Лопань, Немишля, Харків.

Згідно результатів останніх досліджень, вміст нафтопродуктів у воді з вуличних водорозбірних колонок міського водогону перевищує норму в 3,2 та 2,3 раза. У воді присутній сторонній запах та присмак нафтопродуктів. Результати досліджень питної води направлені до КП «Харківводоканал».

Вміст нафтопродуктів у воді підземних водоносних горизонтів за результатами останніх досліджень не перевищує гігієнічні нормативи. Але використання води для питних потреб з підземних водоносних горизонтів, як і раніше, залишається під забороною.

У пробах ґрунту, відібраних на земельних ділянках приватних домоволодінь, де візуально спостерігалось забруднення поверхні ґрунту нафтопродуктами, встановлено перевищення їх гранично допустимих концентрацій.

У пробах атмосферного повітря встановлено перевищення вмісту ксилолу – летючої хімічної речовини, що входить до складу нафтопродуктів. З підвищенням температури повітря ситуація може ускладнитися.

“На сьогодні єдиним можливим методом зменшення концентрації нафтопродуктів у ґрунті та атмосферному повітрі є зняття верхнього забрудненого шару та заміна його на чистий”, – зазначили фахівці обласного центру контролю та профілактики хвороб.

«Проблеми в Харкові серйозні». Ігор Терехов розповів про стан справ після удару шахедів по нафтобазі

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ОСТАННІ НОВИНИ