Окремi платiжки за розподiл газу – газета «Харьковские известия»

27.06.2020 01:30   -
Автор:

Представники газових компаній спільно з НКРЕКП та «ДІКСІ ГРУП» взяли участь у вебінарі для журналістів «Окремі платіжки за розподіл газу: чому це сталося і що очікувати». Обговорили ключові зміни в секторі енергетики та функціонування енергетичної галузі, проаналізували складові тарифу спільно з представниками Оператора ГРМ, обговорили, чому плата за розподіл різна у кожному регіоні та інше.

Представник газової компанії Харкова наголосила на важливості інвестування в газові мережі, а також розповіла про проблеми недофінансування в газовий сектор та як це може вплинути на безперебійне та безаварійне газопостачання. «У Харкові існує надлишкова потужність трубопроводу. Споживання газу нещодавно становило близько 4–5 млрд куб. на рік. На сьогоднішній день це всього лише 1,5 млрд куб. в рік. Для того щоб газові мережі були ефективні, потрібні інновації, реконструкції, потрібно міняти газопроводи на поліетиленові труби, — роз’яснює директор технічний АТ «Харківміськгаз» Яна Шувалова. — 1 січня 2020 визначено тариф на розподіл. Він становить по місту Харкову 0,36 грн з ПДВ. Але незважаючи на це, ми обслуговуємо мережі і здійснюємо безаварійне та безперебійне газопостачання у місті, працюємо в штатному режимі».

Нагадаємо, в кінці грудня 2019 року Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) змінила порядок оплати послуг з доставки газу. Якщо раніше оплата за послугу доставки газу була врахована у вартості палива, то тепер споживачі отримують окрему платіжку за розподіл газу.