Мешканці Балаклії продовжують позиватися в суд на військову частину, де два роки тому вибухнув арсенал

16.08.2019 11:55   -
Автор:
Нещодавно мешканець Балаклії відсудив у військової частини 300 тис. грн. за шкоду від вибухів на складах боєприпасів. Суд постановив стягнути з військової частини 278 тисяч гривень матеріальної та 20 тисяч моральної шкоди, спричиненої вибухами на військових складах у березні 2017 року. Про це рішення суду 14 серпня повідомив юрист Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов, який представляв інтереси позивача в суді.
Спочатку відповідачем у позові було Міністерство оборони, проте суд вирішив, що виплати має здійснювати конкретна військова частина.
Це вже не перше рішення суду щодо компенсації шкоди від вибухів у Балаклії. Цього року компенсацію також зміг відсудити балаклієць Олександр Полтавець, вигравши першу інстанцію та апеляцію. Через вибухи боєприпасів, під уламками будинку загинула його матір. За її загибель суд першої інстанції після понад року тяганин постановив стягнути з балаклійської військової частини 300 тисяч гривень. У липні апеляційний суд збільшив цю суму до 500 тисяч.
За словами Романа Лихачова, Чугуївській правозахисній групі спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини довелося створювати зразки позовів, оскільки прецедентів таких справ в Україні раніше не було.
Постраждалі від вибухів отримали субвенції з держбюджету за зруйноване житло, у той час як за компенсацією за інше майно (а у випадку Полтавця також і за смерть матері) довелося йти до суду. Зокрема, через вибухи разом з автівками згорів гаражний кооператив.
За словами юристів, було проблематично визначити, хто саме має нести відповідальність за вибухи в Балаклії, тож постраждалі позивалися й до СБУ, і до міноборони, і до місцевої військової частини. Згодом суд установив відповідальність на останній.