Фільм про жахи війни у Маріуполі отримав Оскар

11.03.2024 10:19   -
Фільм про жахи війни у Маріуполі отримав Оскар

Документальний фільм «20 днів у Маріуполі» від режисера та відеографа, харків’янина Мстислава Чернова відзначений премією Оскар у категорії «Найкращий повнометражний документальний фільм», передає Iнфосiтi.

Це перший Оскар в історії України.

Разом з Мстиславом Черновим Оскар вручили фотокореспонденту Євгену Малолєтці та продюсерці стрічки Василісі Степаненко, які з режисером працювали в оточеному Маріуполі у 2022 році.

“Це перший «Оскар» в українській історії. Це честь для мене. Але, напевно, я перший режисер в історії, який, скаже, стоячи на цій сцені: я хотів би, щоб цього фільму не було. Я хотів би, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста. Я б віддав цю нагороду за те, щоб Росія не вбивала десятки тисяч моїх співвітчизників-українців, звільнила всіх українських військових і цивільних, які в полоні. Але я не можу змінити історію. Я лише можу нагадувати, що не можна забувати тих, хто помер у Маріуполі, в інших українських містах, чиє життя забрала ця війна.


Але ми всі разом. Ви [присутні на церемонії кінематографісти] найталановитіші люди в історії. Ми повинні переконатися, що історія буде записана правильно. І правда переможе. І люди в Маріуполі, і ті, хто віддав своє життя, ніколи не будуть забуті. Кіно формує спогади, спогади формують історію. Дякую всім! Слава Україні!” – сказав Мстислав Чернов у промові.

Фільм «20 днів у Маріуполі» розповідає про перші дні російського вторгнення в Україну та облогу міста. Разом із фотографом Євгеном Малоліткою та продюсером Василісою Степаненко режисер приїхав до міста за кілька годин до того, як перші російські бомби впали на нього. Усі вони члени команди Associated Press та стали єдиними представниками міжнародних медіа в оточеному Маріуполі.

Журналісти фіксували російські злочини, обстріли лікарні, пожежної частини, пологового будинку та мирних кварталів.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ОСТАННІ НОВИНИ