Чого бояться неплатники алiментiв – газета «Харьковские известия»

23.02.2021 00:35   -
Автор:
Хоч і видався 2020 рік аж занадто складним, проте є здобутки, якими в юстиції пишаються. Торік на користь дітей було стягнуто 718 млн 884 тис грн аліментів, що на 14 млн 926 тис грн більше ніж у 2019 році.
Тетяна Філатова зазначає, що зокрема на Харківщині розглядались 35 тисяч виконавчих проваджень, тобто під приціл потрапили 35 тисяч боржників, які самі не сплачували гроші дітям, а стягувачі вимушені були звертатися до Державної виконавчої служби і добиватися цього примусово. Кількість дітей, на користь яких було стягнуто аліменти, зросла. Ця позначка сягнула 21021 особи. Отже, у 2020-му це на 1641 дитину більше ніж в 2019 році.
Найбільша сума, стягнута в 2020 році на користь дитини становить 160 тис грн.
— Це була дуже цікава ситуація, — розповіла Тетяна Філатова. — Боржником був кандидат в депутати. При реєстрації кандидата є певна вимога — виборча комісія перевіряє його наявність у реєстрі боржників. У цій ситуації така перевірка теж відбулася, за її результатами і було встановлено, що кандидат є боржником. Але цій особі так кортіло позмагатися в передвиборчих перегонах, що одномоментно вона погасила всю заборгованість.
Наразі, відзначила очільниця Східного міжрегіонального управління, залишок по невиплаченим аліментам становить 31 тисячу проваджень.
У юстиції також говорять, що методи впливу на боржників протягом останніх років є досить ефективними. За звітний період 9288 постанов винесено боржникам про встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду за кордон, таку ж кількість заборон винесено у обмеженні керувати транспортними засобами. Майже 10 тисяч постанов винесено про заборону користування зброєю та про встановлення обмеження у праві полювання. Також боржників притягують до адміністративної відповідальності і залучають до виконання суспільно корисних робіт.
— Яке з обмежень є найдієвішим і змушує боржника сплатити аліменти? На мою думку, для певних регіонів є свої особливості, — резюмувала Т. Філатова. — Якщо ми говоримо про ті регіони, де боржники постійно виїжджають на заробітки за кордон, то, можливо, саме заборона виїзду до іншої держави — найбільш дієвий спосіб. Власне, таке обмеження для всіх найбільш дієве, оскільки відпочинок за кордоном — це не дуже велика розкіш, в принципі кожен середньостатистичний громадянин може собі це дозволити. І коли ти готуєшся на відпочинок, десь на митниці в прикордонному пункті стає відомо, що ти боржник і тебе не випустять у іншу країну, звичайно, це дуже дієвий спосіб! Що стосується заборони користування автотранспортними засобами, то цей механізм не дуже доведений до свого логічного завершення. Норма цікава, але обмежує лише боржників, для кого вона є засобом існування. Наприклад, водіїв таксі тощо, — додала Філатова.