Зміна мобільного оператора без втрати номера

22.12.2012 23:12   -
Автор:

Олена Завгородня журналіст

-Зміна мобільного оператора без втрати номера. Згідно рішення нацкомісії зі зв’язку, вже з наступного року всі українці матимуть можливість скористатися цією послугою. А згодом, обіцяють законодавці, кожен громадянин отримає право і на свій особистий телефонний номер, що зможе використовувати у мережі будь-якого стільникового оператора.

Студент Тофік Насіров – новиною цією задоволений. Хлопець не приховує, змінював операторів не раз. Бо за рахунок акцій від різних мобільних компаній, гадає Тофік, вдається зекономити на розмовах. Та є одне але…

Тофік Насіров студент

-Обзванивать тех людей, которые мне нужно. И предупреждать о том, что сменил номер.

Сім цифр чи десять. Версії, про те, який саме номер залишиться без змін, ходять різні.  Фахівці ж пояснюють, градації між компаніями мобільного зв’язку не буде. За абонентом закріплюється ВСЯ комбінація цифр.

Олена Юшкевич педагог

-Немаловажное значение имеет набор цифр, комбинация, и легко запонимается, лично у меня такой номер.

Аби позбавитися плутанини із тарифікацією з’єднань  – розробники нововведення запропонували таке рішення. Після набору номеру, голосове повідомлення попередить користувача, на мережу якого оператора він здійснює дзвінок. І з’єднання відбудеться, тільки після підтвердження наміру абонента почати розмову. Вартість послуги поки не відома, але представники мобільних операторів заспокоюють. Подорожчання, якщо і відбудеться то у межах десяти – п’ятнадцяти відсотків від звичайної абонентської плати. До того ж ці гроші лягатимуть на особистий рахунок.

Василь Петровський директор Північного регіонального управління компанії мобільного зв'язку

-Это и передача сообщений, и мультимедийные сообщения. Это не только разговоры телефонные.

Сама ж схема переходу на іншого оператора, запевняють фахівці,  буде доволі проста. Достатньо відправити смс-повідомлення або заповнити заяву на сайті тієї компанії мобільного зв’язку, у який має намір обслуговуватися абонент. За розрахунками час необхідний для переоформлення номеру – не більше доби. Але, збереження мобільного номеру за людиною – це тільки перший крок. Наступний, впевнені законотворці,  – створити умови для можливості закріплення за кожним громадянином Особистого телефонного номеру. Законопроект по реорганізації українського мобільного зв’язку вже розглянутий у парламенті та ухвалений у першому читанні. Для його впровадження в Україні планують створити державну компанію-координатора, що візьме на себе функцію переведення дзвінків між мобільними операторами та стане централізованою базою даних усіх користувачів  мобільного зв’язку.

Василь Петровський директор Північного регіонального управління компанії мобільного зв'язку

-Нужно избранному администратору закупить оборудование. Ввести его в Украину, инсталировать, сделать определённую комуникацию с операторами. Затем протестировать это всё.

У налаштуванні цього процесу особливих проблем не повинно бути , впевнені фахівці. У законопроекті врахований досвід роботи мобільних операторів у різних країнах світу. Та і остаточна редакція документу буде затверджена тільки після ретельного ознайомлення з ним всіх операторів мобільного зв’язку в Україні.  

Світлана Немиро менеджер по зв'язках із громадськістю компанії мобільного зв'язку

Согласно законодательству Украины, в течении 1 месяца участники рынка могут внести свои предложения и замечания по усовершенстваванию данного законопроекта.

Поки мобільні оператори готують доповнення до законопроекту, абоненти розмірковують, яка позначаться нові правила на їх обслуговуванні. Експерти прогнозують, з появою єдиного електронного центру та закріплення, на законодавчому рівні,  права громадян на особистий телефонний номер, конкурентна політика операторів українського мобільного зв’язку може суттєво змінитися. На зміну війни тарифів прийде боротьба за клієнта. Компанії стільникового зв’язку будуть перетягувати українців до своєї мережі не тільки знижками та акціями, а і контрактними угодами. Наприклад, як їх американські колеги, продаючи своїм новим контрактним абонентам IPhone останньої моделі  – всього за один долар.