16 грудня в Україні набув чинності Антитютюновий закон

22.12.2012 23:07   -
Автор:

Олександра Суфіянова кореспондент

-А ось в цьому ресторані на Антитютюновий закон відреагували таким чином. Тут відвели для тих, хто палить, спеціальне приміщення, яке обладнали кондиціонером, вентиляцією, а на стіл поставили попільнички.

За законом сумарна площа подібного місця для паління в ресторані чи кав'ярні не повинна перевищувати десяти відсотків усієї площі цього закладу. До того ж в цьому місці обов'язково повинен знаходитися знак з текстом -  "Куріння шкодить вашому здоров'ю."

Роман Майборода заступник директора ресторану

-Мое личное субъективное мнение, в принципе, да, это хорошо, потому что многие наши клиенты приходят с детьми, и это влияет на здоровье нашего растущего поколения. Наш ресторан от этого закона не пострадал, наши клиенты они думающие, т.е они уважают законы Украины и в принципе за время этого закона у нас вопросов не возникало.

Та якщо більшість власники кав'ярень та ресторанів відреагували на нові правила, то от пересічні громадяни, як палили на зупинках транспорту та в інших громадських місцях, так і продовжують це робити.

Павло Комаров харків'янин

-Человек если долго курит, то это его привычка, бросить резко никто не может.

Влад Кошкаров студент

-В законе написано, что нигде нельзя курить, нарушают права круящих, т.е в таком случае должны все бросить, кто курит.

Таке ігнорування антитютюнового закону в громадських місцях юристи пояснюють тим, що більшість процедур нового документа недосконалі, недопрацьовані та не пройшли випробування на практиці. Зокрема, в законі не зрозуміло, хто відповідає за його виконання, як  і коли будуть затримувати недбайливих курців.  Будуть це робити представники міліції чи якась інша контролююча структура. Не чітко прописаний в документі і той факт, яким чином перевірятимуть дотримання закону у кав'ярнях, барах та ресторанах.

Роман Лихачов адвокат

-Дело в том, что указанный закон четко не предписывает, какие именно органы будут контролирующие, поэтому будут контролировать органы, каким это только не понравится, это могут быть сотрудники отдела по борьбе с экономическими преступлениями указанные действия могут совершать и органы местного самоуправления, также поставлен вопрос о возможности лишения лицензии и закрытия кафе в следствии систематических нарушений указанного закона.

Про контролюючі органи в новому документі чітко не прописали, а от про покарання за порушення не забули. Так власникам всіх кав’ярень та ресторацій,  які дозволятимуть куріння на власній території, у не дозволених місцях – загрожуватиме штраф від тисячі до десяти тисяч гривень. Пересічні курці, якщо вони не будуть реагувати на зауваження керівництва цих закладів і палитимуть у приміщенні, заплатять штраф від 51 до 170 гривень. Хоча, правоохоронці,  обіцяють на перший раз обмежитися тільки попередженнями.

Сергій Ізотов заступник начальника відділу дільничних інспекторів УГБ ГУМВС України в Харківській області

-Статья предусматривает ответственность в виде предупреждения, можно предупредить, если это в первый раз, если это не злостный нарушитель, в основном выносится предупреждение.

Попередження, штрафи та інші каральні заходи проти курців. В європейських країнах схожі антитютюнові закони працюють вже не перший рік. Результат неоднозначний. У Бельгії, попри всебічну підтримку нововведення у  суспільстві, через табу на паління – кав'ярні, ресторани та розважальні заклади стають збитковими. За офіційними даними, на перше січня цього року збанкрутілі вже близько півтисячі кафе. У схожій ситуації і власники хорватських ресторацій. Там подібний закон ухвалили три роки тому. І від тоді потік клієнтів  до тамтешніх розважальних закладів зменшився на вісімдесят відсотків. Європа розмірковує -  як повернути їх у кав’ярні. Україна робить перші кроки з новим законом про заборону паління у громадських місцях.