Желто-горячая сказка в Харькове закончилась

18.06.2012 23:41   -
Автор:

Недільного ранку на площі Свободи панував жовто-гарячий настрій. Сотні голандських вболівальників зібралися на фан-зоні аби як слід підготуватись до гри улюбленої команди з Португалією. Фани з цієї країни приїхали того ж дня. Кажуть – їх близько п"яти тисяч.

Сюзанна, вболівальниця (Португалія):

-Ми – футбольна країна, футбол – це частина нашого життя, ми завжди дуже голосно вболіваємо, співаємо пісень, та робимо хвилю.

Кажуть, багато побачити в місті ще не встигли, але перші враження – приємні.

Альфонсо, вболівальник (Португалія):

-Ми залишалися в Польщі до останнього – просто не були впевнені, що у Харкові нам сподобається, але тут ми відчули класну атмосферу, зустріли привітних людей, те, що ми раніше чули про Україну – це неправда, ми навіть трохи жалкуємо, що не приїхали до Харкова раніше

Джо, вболівальник (Португалія):

-На фан-зоні дуже тепла атмосфера, є все, що необхідно для відпочинку, єдине – тут надто багато голандців

Однак, поводяться один з одним  вболівальники дружньо. На фан-зоні  – фанати з різних куточків світу, чимало і росіян.

Дмитро ,вболівальник (Москва):

-Харьков рядом, очень позитивный город, жизнерадостній, мне кажется немного пророссийский – у вас есть Московский проспект кстати я заметил, нравится, позитивніе люди, все улыбаются, фотографируются, атмосфера в городе очень позитивная, люди добрые подсказывают дорогу, всё очень нравится.

Голандці, які прожили у Харкові два тижні зізнаються – будуть сумувати за Першою столицею.

Патрік, вболівальник (Голландія):

-Я буду розповідати вдома, що Харків – це прекрасне місто, люди тут надзвичайні, привітні, гостинні, красиві, я ніколи не забуду цього, це було круто.

Зіпсувати атмосферу свята не змогли навіть захисники тварин.

Лін, вболівальниця (Голландія):

-Те, що вони роблять – не дуже добре, голандці дуже дружньо ставляться до харків*ян, сьогодні в нас останній раз свято у Харкові, навіщо вони це роблять?

Улюблену збірну голандські вболівальники підтримували традиційною карнавальною ходою. І хоча маршрут трохи скоротили, та зібралися повним складом. Жодного не залишилось в орандж-кемпінгу. До іноземних гостей приєдналися і харків*яни.

Ганна, харків'янка:

-Войти в это состояие, почувствовать эту энергетику – знаете, вот слёзы на глаза наворачиваются, очень не хочется, чтоб они уезжали, мы общались с голландацми, это очень добрые, радушные люди, мы будем снова ждать их в гости, пусть приезжают.

Деякі навіть одягли жовто-гаряче вбрання. Голландці навзаєм долучились до українських традицій.

Рамон та Мелані ,вболівальники (Голландія):

-Ми поважаємо ваші традиції, тому вдягли одяг з українським орнаментом, шаровари, та звичайно залишили голандський герб.

Дехто залишився на Металлісті, дехто повернувся до фан-зони. Але всі разом підтримували жовто-гарячу збірну. Протягом першого тайму тримався рахунок 1-1, після голаднці здали позиції.

Анастасія Полякова, кореспондент:

-Ані палка підтримка харків*ян, ані традиційна хода на яку зібралося понад 15 тисяч вболівальників, ніщо не допомогло голандським гравцям обійти португальців. Збірна Нідерландів так і не війшла до чверть фіналу.

Після матчу вболівальники вкрай засмучені. Однак останню вечірку у жовтогарячому таборі, на прощання все ж влаштували.

Голландці вміють веселитися від душі. Вони, навіть незважаючи на поразку, танцюють, співають. Свою позитивну жовтогарячу енергію передають усім навколо.

Веслі ,голландський вболівальник:

-Мені дуже сподобалась фан-зона, привітні люди, нас дуже тепло приймають.

Йокко де Віт, організатор оранжкемпінгу:

-Я дуже хочу ще раз повернутись до України і подивитись на країну повністю, адже я був тільки у Харкові та Києві. Але я також хочу подивитись Крим, Одесу. Але у Харків я вже закохався, тут я побачив неймовірні будівлі, природу, людей і мені дуже сподобалось.

Українці та голландці впевнені, що після Євро відносини тільки міцнішатимуть.

Олександр Нечипоренко ,директор Департаменту з підготовки Харкова до Євро-2012:

-Я думаю мы смогли сделали то, что не могли сделать политики, дипломаты, мы прорвали отношения международные. Мы  не имели представления кто такие голландцы, ни голландцы не имели представления кто такие украинцы. Это называется народная дипломатия.

І після проведення трьох матчів, голландці залишають Харків. Кажуть з перельотом проблем не виникає.

голландський вболівальник:

-Авіакомпанії подали завччасно списки вболівальників до України, тому часу на формлення документів витрачалось дуже мало. Ніяких проблем з цим у нас не було.

Сьогодні відлетіло одиннадцять рейсів голландських фанів. Ще кілька сот іноземців залишились, але в найближчі дні вони також повернуться на батьківщину.

Анастасія Полякова,Євгенія Кутнова, Євген Карпенко. Харьковские Известия.