Выездное совещание в Богодухове

11.10.2012 19:04   -
Автор:

На виїздному засіданні в Богодухові губернатор зібрав комісію, яка займається справою масового захворювання дітей з місцевої гімназії на дизентерію. Розслідування триває. Наразі вжито усіх необхідних заходів для нерозповсюдження хвороби. Провели огляди дітей та дорослих, які контактували із хворими, дезінфекцію усіх приміщень закладу. Під час ревізії харчоблоку місцевою санстанцією було виявлено чисельні порушення.

Олександр Лещенко головний санітарний лікар Богодухівського району

-Розділові столи, в тому числі для різки хліба – без гігієнічного покриття, харчоблок не достатньо забезпечений столовим посудом. Виявлено масло вершкове без маркування, курка без маркування, температурний режим в холодильнику де зберігаються продукти, не дотримувався до моменту перевірки, у працюючому холодильнику температура була плюс дванадцять градусів .

Також взяли проби води та їжі. Збудник кишкової інфекції був знайдений саме у продуктах – вершковому маслі та салаті зі свіжої капусти. Лікарі стверджують, окрім того, що процес приготування їжі був організований у школі недбало, і сам постачальник став причиною хвороби.

Михайло Добкін голова Харківської обласної державної адміністрації

-На сегодняшний момент есть информация, что человек, который занимался поставкой питания, буквально недавно переболел этим инфекционным заболеванием, по крайней мере в его крови обнаружени эти тела, что дает врачам и санитарным врачам давать основания полагать что он был носителем этой инфекции.

Постачальника усунуто. Продукти харчування, які стали причиною спалаху дізентерії повністю вилучено. Проведено остаточну дізенфекцію. Аби локалізувати росповсюдження хвороби триває моніторинг. Адже цей постачальник обслуговував п"ятнадцять шкіл району. І вже у трьох з них зафіксовано інфікованих. А ось в першій гімназії відсьогодні харчоблок поновлює роботу. Що ж до санітарних умов у ньому – над цим вже працюють.

Оксана Михасюк директор гімназії №1 м. Богодухова

-Було здійснено замовлення на додатковий новий посуд для шкільної їдальні, було придбано новий холодильник.

Повертаються на навчання і школярі. Перед вони проходять медогляди. Наразі з майже півтисячі дітей дві третини не відвідують заняття. За дорученням губернатора, усім, хто госпіталізований на лікування, з бюджету області виділять по тисячі гривень кожному. Посадовим особам – дисциплінарні взискання. Адже за перших ознак спалаху, вони до останнього не інформували вище керівництво. За недбалість санлікаря Богодухова буде звільнено з посади. Покарано буде і постачальника.

Михайло Добкін голова Харківської обласної державної адміністрації

-Насколько мне известно директор первой гимназии озвучила о том что все печати которые свидетелствовали о здоровье этого человека были сделаны несуществующим медицинским учереждением, все эти данные переданы в проокуратуру и прокуратура будет заниматься этим, я думаю, что здесь вплоть до угорловной ответственнгости , человек должен отвечать за сыои поступки ведь он занимается организацией питания детей .

У подальшому аби уникнути подібних ситуації в області планують створити єдину систему постачання продуктів у шкільні заклади на кшталт комбінату харчування у Харкові. Також в усіх школах області за умов, що в них харчується понад шістдесят дітей, буде введено посаду медсестра-дієтолог. Яка слідкуватиме за якістю харчів.

Анастасія Полякова, Євген Карпенко, Харьковские Известия