«Вперше бачу будинок таким». Що буде з найбільш понівеченою висоткою на Північній Салтівці

11.06.2023 12:29   -

Північна Салтівка. Біля найбільш зруйнованої 16-ти поверхівки, що рашисти перетворили на руїни, – його колишні жителі. Серед них і Ольга. Розповідає, вона тут востаннє була 24 лютого 2022 року.

ОЛЬГА ЖИТЕЛЬКА БУДИНКУ 
Первый раз вижу свой дом посте того, как я видела его целым. Я не приезжала сюда, я жила не здесь все это время. Спасалась от войны в другом месте, поэтому сегодня слезы и все было. И сегодня первый раз, когда я его вижу вот таким. Очень смешанные чувства. Рада видеть всех своих, рада видеть живых людей.

Єдине питання, що зараз хвилює мешканців цього дому, доля будинку і коли вони опанують те почуття дому.

ОЛЬГА ЖИТЕЛЬКА БУДИНКУ 
Многим людям, наверное, будет психолочисески здесь сложно жить. Потому, что мы находимся возле окружной дороги. Имея такого соседа,  многим здесь страшно жить, мне тоже здесь страшно. Не буду кривить душой. Все эти картины, все это напоминание, все это будет уходить в 24 число. Но я знаю, многие хотят и многие готовы здесь жить. И это было бы оптимальным вариантом. Но второй подъезд, вряд ли тоже подлежит восстановлению потому, что нарушены несущие конструкции. И второй подъезд заложник нас. Потому, что не разбирают нас, негде жить и второму подъезду. Хотя внешне он не так кажется плох. Потому, что трещины в стенах и люди мучаются кто где.  

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ІРИНА ЖИТЕЛЬКА БУДИНКУ
– Я когда к дому подхожу, как бы я не готовилась, какие бы я успокоительные не пила, знаете, эмоции одни и те же. До сих пор не могу успокоиться. Все время плачу.
– Що залишилось з квартири вашої?
– Залишилось, получается, туалет, ванная и прихожая, а все остальное. Я готова ко всему, лишь бы это была равноценная квартира, которая у нас была. Лишь бы это был свой дом, куда можно прийти, как раньше и чуствовать себя дома. На своем диване, на своей кухне.

АРТЕМ ЖИТЕЛЬ БУДИНКУ 
Ми хочемо якоїсь определьонності. Ми – другий під’їзд. Перший дукоменти є, що під знос. Другий буде понятно тільки тоді, коли з першим щось зробиться. Коли це зробиться? Я хочу якоїсь определьонності. Бо я не розумію, це буде реконструкція другого під’їзду чи він теж буде під знос. Мені що хочеться, мені квадратні метри. У мене була 3-х кімнатна квартира. Я хочу стільки же квадратних метрів. Мені більше нічого не потрібно. Мені потрібні квадратні метри. Так, у мене не така тяжка ситуація як у інших. Є поки я сам. Зараз родина з дітьми в Німеччині, скоро вони повертаються, скоро і мені ніде буде жити. Місцева влада надає гуртожитки, але хочеться жити у своєму житлі.

У муніципалітеті наголосили, люди обов’язково отримають житло. Щоправда, потрібен на це час. Спершу робота розпочнеться з демонтажу під’їзду, що вже не підлягає реконструкції.

ОЛЕКСІЙ БОГАЧ ПЕРШИЙ ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА ДЕПАРТАМЕНТУ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
На зараз цей будинок має декілька експертиз, які говорять по те, що його експлуатувати і ремонтувати неможливо. Він буде знесений. Тиждень тому було засідання комісії , було прийняте таке рішення. На наступній сесії міської ради будуть виділені кошти на це питання. І ми зараз працюємо над технічними моментами як це робити. Тому, що тут є друга банка – другий під’їзд, який ми проінспектуємо і зробим комісійне обстеження після того як знесемо і будемо розуміти залишиться другий під’їзд чи не залишиться і може його теж треба буде знести. Що стосується відносин з людьми, минулого тижня була зустріч з мером, була пропозиція надати людям маневрений фонд. На виконкомі було виставлене це рішення, так може це і не гарне рішення, може це і менше метрів квадратних, але це ізольоване житло.

Були якісь моменти пов’язані з гуртожитками, тобто людям їх показували. Хочете проживати, будь ласка. Тому і це питання вирішувалось теж на досить високому рівні.

ОСТАННІ НОВИНИ