Відносно теплий, але з дощами та грозами – прогноз синоптиків на червень

01.06.2020 13:06   -
Автор:
Травень непомітно перейшов у червень, бо так само прохолодно, обмаль сонця, дощ, гроза, і та самА надія на кращу погоду. Але поки перший день літа оптимізму не додав. Високогірні райони Карпат вкрилися снігом, товщина снігового покрову становить 10-15 см, видимість обмежена до 50-ти метрів, а на термометрі всього 0 градусів. На решті території України опади та похолодання, на Півночі та Заході 9-13 вище нуля, і найтепліше тільки на Півдні та Сході країни: +17-22. А от надалі, хоча в Укргідрометцентрі і очікують середню місячну температуру на градус-півтора вище середніх багаторічних значень, прогноз погоди вцілому на червень не такий вже і втішний. 
 
У червні збільшується в порівнянні з травнем грозова діяльність, спостерігаються град, шквали, сильні дощі та зливи. Так і цього тижня Україну накриють грозові дощі. Легке потепління очікується з четверга, а дощі, що супроводжуються грозами, йтимуть весь тиждень майже по всій території країни. 
 
Дощову погоду цього тижня прогнозують і харківські синоптики. І якщо 2 і 3 червня місцями по області очікуються невеликі та помірні опади, то вже з 4 червня дощ обіцяють із грозами. Хоча при цьому температура повітря дещо підвищиться, через те, що Харківщина опинилася у теплому секторі висотного циклону, який знаходиться зараз над Україною.  
 
4 червня. Хмарно з проясненнями. Короткочасний дощ. Місцями гроза. Температура повітря: вночі 8-13° тепла, вдень 17-22°.
 
5 червня. Вночі +9-14°, вдень +17-22°. Невеликий дощ. Місцями гроза.  
 
Щодо опадів, то поки синоптики прогнозують їх в межах норми і сподіваються, що червень не повторить травневих сюрпризів, коли у Харкові випала майже тримісячна кількість опадів – 138 мм, і з них дві третини тільки за останні весняні дні.