Ведення книги обліку доходів скасовується

15.07.2020 14:11   -
Автор:
Рада прийняла Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців" , повідомляється на сайті відомства. Законом передбачено удосконалення роботи електронного кабінету платника податків, спрощення податкового обліку, стимулювання добровільного обмеження паперового документообігу.
 
Закон вносить зміни до окремих положень Податкового кодексу: зокрема, поліпшено електронну взаємодію платників податків з податковими органами. Копії повідомлень-рішень та інші документи, які податковий орган надсилає платнику, відображатимуться в електронному кабінеті. 
 
Раніше зазаначалося, що контролюючий орган веде листування з платниками податків в електронній формі, якщо вони подали заяву про бажання отримувати документи через електронний кабінет. Новий закон скасовує вимогу про подання заяви платником податків на приєднання до договору про визнання електронних документів і запроваджує автоматичну реєстрацію в електронному кабінеті отриманих документів від платника податків. Законом передбачено, що в електронному кабінеті мають міститися дані щодо суми та дати узгодження грошового зобов'язання, визначеного контролюючим органом.
 
Законом спрощується механізм доведення платником податків відсутності його вини через технічний збій у роботі електронного кабінету, зокрема, скасовується необхідність підтвердження адміністратором факту технічного збою, а також скасовується обов'язок ведення книги обліку доходів для фізичних осіб підприємців 1 та 2 групи спрощенців та 3 групи, які не є платниками ПДВ. 
 
Такий платник податків за власним бажанням може вести книгу обліку доходів в паперовому або електронному вигляді. І якщо платник повідомив контролюючі органи про бажання вести таку книгу, то він буде зобов’язаний і відповідати за помилки в даному документі.