В здоровом теле – здоровый дух. Развитие спорта на Слобожанщине

14.12.2013 19:34   -
Автор:

-Будет небесам жарко, сложат о героях песни. В спорте надо жить ярко, надо побеждать честно.

В здоровом теле – здоровый дух. Со спортом дружить – здоровыми быть! Молодь вчили з юних років, що спорт це життя. Ці гасла колись були популярні в Радянському союзі. Через десятиліття, вже в сучасній Україні вони видозмінилися, але залишилися. У Харкові, одній із спортивних столиць держави, кажуть фахівці, фізичній культурі приділяється не мало уваги, стосується це і всієї Слобожанщини. Спортивні гуртки, профільні школи з сучасним обладнанням. Сьогодні в них займаються близько 50 тисяч дітей та підлітків. Це найвищий показник серед регіонів України, каже заступник губернатора Євген Савін. За його словами, навчально-тренувальний процес здійснюють більш ніж півтори тисячі професійних тренерів. У кожному районі області налагоджена робота. У лідерах спортсмени Близнюківського району.

Євген Савін заступник голови Харківської обласної державної адміністрації

-Они пропитаны все желанием заниматься физической культурой и спортом и вся спортивная инфраструктура находится на высочайшем уровне. Но начиная от главы администрации до школьника первого класса, от ребёнка с детского садика они все занимаются физической культурой. А вот есть районы – Изюмский, мы понимаем, что здесь есть пробелы и со спортивной базой и проблемы с преподавателями физкультуры и тренеров ДЮСШ, которые упустили вот этот момент и некоторое время занятием физкультурой не стало образом жизни для жителей Изюмского района.

Тому спортивні програми у цьому районі будуть удосконалювати. Бо незважаючи на винятки, харківська область залишається у лідерах з розвитку масової фізичної культури, говорить Євген Савін. Бо дітей до спорту привчають з юних, шкільних років. На уроках фізкультури дітвора отримує навантаження поетапно в залежності від віку та фізичного стану.

Роман Шаповал начальник Головного управління освіти і науки облдержадміністрації

-К основной группе, которая может заниматься физической подготовкой, физической культурой и спортом относится 54,8 процентов от всех детей. На сегодняшний день освобождённых абсолютно это 1,2 процента, которые не могут по тем или иным причинам заниматься физкультурой.

Вже стало традицією на Слобожанщині проводити Малі олімпійські ігри серед школярів. П"ять років поспіль  діти змагаються у багатьох видах спорту за звання кращїх.

З таких ось юних переможців і з'являються майбутні олімпійські чемпіони, говорить начальник Департаменту молоді та спорту обладміністрації Дмитро Перепелиця. Він впевнений, Слобожанщині є ким пишатися.

Дмитро Перепелиця директор Департаменту у справах молоді та спорту облдержадміністрації

-Харьковская область стоит по рейтингу по олимпийским видам спорта на 2 месте, по неолимпийским на 2 месте, по ШВСМ – 1 место, инваспорт – 1 место. Уже сегодня по неолимпийским видам спорта – 21 чемпион мира, по медалям – если у нас за 2012 год было 360 медалей международного уровня, то на сегодняшний день уже эта цифра есть.

Зупинятися на цих цифрах Харківщина не планує. Попереду у новому 2014 році на Слобожанщину очікують нові спортивні перемоги. Щоб їх вибороти, говорить віце-губернатор Євген Савін, завдання чиновників – створити всі умови для фізичного розвитку дітей, в першу чергу це будівництво Фізкультурно-оздоровчих комплексів у всіх районах Харківщини.

Євген Савін заступник голови Харківської обласної державної адміністрації

-Стоит задача закончить 4 ФОКа это то, что нужно, то что мы сделали это уже хорошо, это история. сделать закладку ещё 2-3 ФОКов и начать их строительство, хотя у нас в плане за 2 года построить 18. В следующем году хотим отремонтировать Валковский ФОК, у нас 2 бассейна на следующий год. Мы не снимаем Балаклеевский и Лозовской бассейн, работы там уже частично сделали.

Серед пріоритетних напрямків в роботі у новому році є і будівництво у районних центрах та містах нових багатофункціональних майданчиків зі штучним покриттям і встановленняя вуличних тренажерів у школах. Також планується поетапне збільшення витрат з бюджету області на розвиток фізичної культури та спорту .